Australijski naučnik(104) u Švajcarsku doputovao da se ubije: Srećan sam što ću sjutra okončati ovo
Foto:Screenshot

Australijski naučnik(104) u Švajcarsku doputovao da se ubije: Srećan sam što ću sjutra okončati ovo

Australijski naučnik Dejvid Gudal (104), koji je u Švajcarsku doputovao kako bi uz pomoć ljekara izvršio samoubistvo, danas je održao konferenciju za novinare istakavši da ga je iznenadilo toliko interesovanje za njegov slučaj.

"Moje sposobnosti i vid se smanjuju, više ne želim da živim na ovaj način“, rekao je novinarima. 

Na pitanje da li je imalo posumnjao u svoju odluku, Gudal je odrično odgovorio. 

"Nadam se da će nešto pozitivno proisteći iz moje priče i da će druge zemlje usvojiti liberalniji pogled na potpomognuto samoubistvo“, rekao je on, prenosi B92. 

Na pitanje koju pjesmu će izabrati kao svoju poslednju, Gudal je odgovorio pjevajući "Odu radosti" iz Betovenove Devete simfonije. 

Gudal je jedan od dvesta stranaca koji se svake godine odluče na eutanaziju u Švajcarskoj. On je prošle nedelje, na svoj 104. rođendan, izjavio da se na finalni korak odlučio jer se njegov kvalitet života pogoršao zbog sve manje pokretnosti. 

"Srećan sam što imam ovu šansu, koju zovem švajcarskom opcijom. Volio bih da mi je Australija ponudila ovu mogućnost. Ipak, druge zemlje zaostaju za Švajcarskom“. 

On je takođe izjavio i da je nesposoban da brine sam o sebi i da je većina njegovih prijatelja već mrtva. 

"Do 90. godine sam uživao u životu, ali ne i sada. Prošlo me je. Uradio sam najbolje što sam mogao sa tim. Srećan sam što ću sjutra okončati ovo i zahvalan sam na pomoći medicinskih radnika“, rekao je naučnik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.