Počele probe za predstavu Pepeljugino maslo

Počele probe za predstavu Pepeljugino maslo

U Gradskom pozorištu danas su počele probe za predstavu „Pepeljugino maslo“, koja je namijenjena Večernjoj sceni Gradskog pozorišta. Prema kolumnama savremene hrvatske spisateljice Tene Štivičić ovu predstavu režira gošća iz Beograda Alisa Stojanović. Publika će „Pepeljugino maslo“ premijerno moći da vidi polovinom juna na sceni Dodesta.

Dramska spisateljica Tena Štivičić u svojim kolumnama bavi se medijskom, intelektualnom i estetskom površnošću i nadasve pozicijom žene u savremenom svijetu. Razotkrivajući mehanizme kojima igramo dodijeljene nam uloge građana, potrošača, muškaraca i žena, Tena Štivičić donosi rijetko britku dijagnozu paradoksa konzumerizma vremena u kojem živimo i perfidnog pritiska društvenih imperativa na ženu u svim njenim ličnim i društvenim ulogama. Na tom tragu biće i „Pepeljugino maslo“. Izbor iz dvije knjige njenih kolumni („Vrag ne spava“ i „Pepeljugino maslo“) čini tekst predstave koja govori o ženama iz različitih socijalnih grupa, sredina i interesovanja. Iako različite, one se sudaraju na paradoksima pitanja položaja žene u savremenom svijetu.

Za izbor i adaptaciju kolumni zadužena je Milica Piletić, Darko Nedeljković potpisaće scenografiju, Tijana Todorović kostimografiju, a Ivan Brkljačić muziku.

Igraju: Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Maja Šarenac, Ivona Čović-Jaćimović i Dejan Đonović.

Biografija rediteljke:

Alisa Stojanović diplomirala je pozorišnu režiju 1991. godine na FDU u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mijača i Egona Savina. Vanredna je profesorica na katedri za pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Za Gradsko pozorište već je režirala tri izuzetno uspješne predstave za Večernju scenu: „Sedam dana“, takođe po tekstu Tene Štivičić, „Više od terapije“ Kristofera Duranga i „Hormone“ Mile Mašović. Pored brojnih režija u pozorištu, Alisa Stojanović je autorka i dva dokumentarna filma u produkciji B92, kao i više radio drama.

Biografija autorke:

Tena Štivičić rođena je u Zagrebu. Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, a 2004. magistirala je na londonskom Goldsmiths Collegeu, na odsjeku za dramsko pismo. Nakon magistarskih studija provela je šest mjeseci u Švajcarskoj kao spisateljica u rezidenciji na stipendiji Kantona Bern. Prvu dramu „Nemreš pobjeć od nedjelje“ napisala je na trećoj godini dramaturgije. Drama je iste godine imala praizvedbu u Zagrebačkom kazalištu mladih, a uslijedio je niz novih izvedbi, izdanja, nagrada i prevoda te drame u pozorištu i na radiju, u Hrvatskoj i širom Evrope. Drame Tene Štivičić objavljene su u brojnim antologijama. Od 2003. piše kolumnu u časopisu „Zaposlena“. Ta kolumna je tokom deset godina postala svojevrsni dnevnik koji bilježi i analizira bitne društvene događaje i fenomene tog perioda. Tena Štivičić kolumne je sabrala u tri knjige „Odbrojavanje“ (2007), „Vrag ne spava“ (2010) i „Pepeljugino maslo“ (2016).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.