Marković: Vjerujem da će pokušaj ubistva Olivere Lakić ostati nerasvjetljen
Sa protesta u Podgorici, foto:PR Centar

Još jedan slučaj za Komisiju za istrage napada na novinare

Marković: Vjerujem da će pokušaj ubistva Olivere Lakić ostati nerasvjetljen

Trebalo je dosta hrabrosti i osvjedočenog junaštva kojim se busaju u prsa Crnogorci pa da trojica muškaraca sačekaju Oliveru Lakić u mraku ulaza u kojem živi i da učine što su učinili. Pokušaj ubistva Olivere Lakić samo je još jedan u nizu napada na novinare kojima Crna Gora itekako obiluje. Tu se misli na napade a ne na novinare.

Zajedničko svim tim napadima jeste činjenica da država Crna Gora, balkanski lider u mnogo čemu, nije u stanju da rasvijetli ni jedan od njih. Počevši od ubistva Duška Jovanovića pa do ovog pokušaja ubistva Olivere Lakić. A nabrajati napade na novinare između ova dva slučaja bilo bi pespredmetno a i spisak bi bio poduži.

Ko misli da je lako biti novinar u Crnoj Gori treba da se stavi u kožu Olivere Lakić, koju u mraku sačekuju trojica nepoznatih muškaraca da bi joj metkom stavili do znanja…(šta bi to crnogorski novinari trebali da nauče još nije jasno. Da li treba da nauče da ćute?)

Napad na Oliveru Lakić još jedan je u nizu kojim će se baviti i Komisija za istrage napada na novinare. Da, država Crna Gora ima i to. A ne bi imala da su stvari u redu i da je lider u onom bez čega se sva druga liderstva ne priznaju. Da shvata i brani slobodnu riječ. Da rasvjetljava napade na novinare i brani slobodu medija. Danas je demokratija došla do tog nivoa da ne postoji ako nema slobodnih medija.

Predsjednik te Komisije Nikola Marković, glavni urednik lista Dan, za Kodex kaže da do napada na Oliveru Lakić ne bi došlo da je Vlada postupila po preporukama koje joj je ta komisija uputila.

“Da je Vlada postupila po preporukama Komisije i da su Vlada, policija i tužilaštvo radili ono što je njihova zakonska nadležnost, vjerujem da ovog napada na Oliveru Lakić ne bi bilo. “decidan je Marković.

Marković konstatuje da se cjelokupna crnogorska pa i evropska javnost oglasila povodom sačekuše koju su kriminalci priredili Oliveri Lakić. Svi osim jednog čovjeka, kaže Marković.

“Za mene je indikativno da se novoizabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović jedini nije oglasio. A i kako bi kada je sam stvarao atmosferu linča, nazivao novinare fašistima i crtao im mete. Teret pucnja na Oliveru Lakić je na plećima Mila Đukanovića sve dok se napadači ne pronađu.” kaže za Kodex predsjednik Komisije za istragu napada na novinare i glavni urednik lista Dan, Nikola Marković.

A da će u ovom slučaju biti išta drugačije nego u bilo kojem prethodnom, kad su napadi na novinare u pitanju, Marković vrlo malo vjeruje. Vjeruje i da će pokušaj ubistva Olivere Lakić ostati nerasvjetljen.

“Vjerujem da se napad na Oliveru Lakić neće rasvjetliti dok god se ne rasvjetli mreža organizovanog kriminala povezanog sa vladajućom strukturom. Kako očekivati od onih koji, kao Tužilaštvo nemaju hrabrosti ili kao Vlada nemaju volje, da rasvjetle ovaj slučaj?”pita se Nikola Marković.

A u porukama političkih prvaka Crne Gore u slučaju Olivere Lakić ponavljaju se jedne te iste rečenice koje suštinu prikrivaju formom. Te mediji su stub demokratije. Te što prije treba rasvjetliti zločin i počinioce privesti pravdi. Te država će učiniti sve…A suština činjenja najbolje se možda ogleda u činjenici da se Oliveri Lakić ovo ne događa prvi put. To opet potvrđuje pravilo da se zločinac uvijek vraća na mjesto zločina. A što i ne bi, kad je za pravdu nedostižan. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.