Protest zbog ranjavanje novinarke; Ivanović: Crnogorsko društvo klizi u bezdan
Foto:PR Centar

Brutalan napad na slobodnu riječ

Protest zbog ranjavanje novinarke; Ivanović: Crnogorsko društvo klizi u bezdan

Napad na novinarku Nezavisnog dnevnika "Vijesti", Oliveru Lakić, ne bi se desio da su nalogdavci prethodnog napada koji je izvršen na nju izvedeni pred lice pravde, smatra direktor "Vijesti", Željko Ivanović.

Lakić je ranjena sinoć ispred njenog stana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, zbog čega je danas organizovan protest ispred Vlade kome je prisustvovalo par stotina građana među kojima i veliki broj novinara, predstavnika opozicionih političkih partija i nevladinih organizacija.

Ivanović je rekao da je jutros posjetio Lakić u Kliničkom centru Crne Gore, da je rana je pod kontrolom, kao i da se ona psihički osjeća dobro.

On je postavio i pitanje „da li ovo društvo može da živi bez ijednog slobodnog medija, novinara, intelektualca, bez ijedne slobodne i ozbiljne NVO organizacije?“

proy44Ivanović, foto:PR Centar

„Veoma sam zabrinut – ne za sebe, ne za kolege, ne za „Vijesti“, već sam zabrinut za ovo društvo. Mislim da ovo društvo klizi u jednu rupu, u jedan bezdan i ne vidim snagu ni kredibilitet kod predstavnika vlasti i institucija da se uhvate u koštac sa tim problemima i da okrenu taj točak u nekom drugom pravcu“, kazao je Ivanović.

Na pitanje novinara da li ima informacije dokle se došlo sa istragom, Ivanović rekao da nemaju nikakve informacije „osim toga da je istraga u toku“.

„Očekujemo danas posjetu visokog predstavnika OEBS-a iz Beča, najavili su posjetu i potpredsjednik Vlade Zora Pažin i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić. Poslije svega što se dešavalo, nismo optimisti da može nešto da se desi pozitivno i da može do kraja da se razriješi ovaj napad“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, institucije su stvarale sliku da je prethodni napad Olivere Lakić razriješen time što je, kako je naveo, „jedna bitanga iz podgoričkog predgrađa uhapšena i osuđena za taj napad, a nije se išlo do kraja da se vide nalogodavci koji su takođe jasno se vidjeli na slici“.

„Taj slučaj nije doveden do kraja, jer da jeste, i da su nalogoavci izvedeni pred lice pravde ne bi se desilo ovo što se sinoć desilo i ne bi se desilo sve ono što se dešavalo poslije 2011.godine“, ocijenio je Ivanović.

Predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare, Nikola Marković, ukazao je da u tom tijelu godinama upozoravaju da ako se ne riješe stari slučajevi napada na novinare, „desiće se novi“.

„Nažalost, to se potvrdilo. Nijedan od slučajeva napada na „Vijesti“ nije rasvijetljen uopšte ili nije rasvijetljen na valjan način. Da stvar bude gora, ni raniji napadi na koleginicu Oliveru Lakić nijesu rasvijetljeni, a u tim istragama otkivene su brojne sumnjive radnje i propusti“, istakao je Marković.

Predsjednik Skupštine organizacije Media Centar, Duško Vuković, ocijenio je da je novi napad na Lakić poruka da društvo „ne kani da izađe iz mraka i avetluka, koji nikako da prevaziđemo“.

„Iskreno se nadam da će ovo motivisati tvrdo jezgro unutar profesije, zdravorazumskih ljudi, institucija i društva, da se suprotstavimo ovom nasilju i ovom zlu. Inače ćemo svi početi da odustajemo od svojih profesija, od svojih života, i početi da bježimo negdje drugo, a ovu lijepu državu ostaviti nasilnicima“, istakao je Vuković.

proy6Foto:PR Centar

Izvršna direktorica nevladine organizacije (NVO) Prima, Aida Perović Ivanović, smatra da je napad na Lakić „brutalan napad na slobodnu riječ i na istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori“.

„Nažalost, Crna Gora postaje poznata po brutalnom razračunavanju sa svima onima koji žele da istina i slobodna riječ budu dostupne našoj javnosti. Krajnje su patetični i nekorisni komentari u kojima se govori da je ovo napad na jednu ženu, kao da se želi reći da je ona slaba i da su oni koji su je napali veće kukavice. Naprotiv, ovo je napad na jednu hrabru ženu, novinarku, koja želi da predoči istinu i ide u srž problema“, ocijenila je Perović Ivanović.

Direktorica programa za izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva, institucija i medija u NVO Juventas, Jelena Čolaković, smatra da je napad na Lakić još jedan u nizu poziva tužilaštvu i policiji da rasvijetle slučaj i privedu pravdi ne samo, kako je navela, počinioce pokušaja ubistva, već i njihove nalogodavce.

„Umjesto da svjedočimo tome da institucije sistema štite prava građana, pravo na slobodu mišljenja, pravo na život, svjedočimo bombama, prebijanjima i pucnjima u one koji preispituju sistem i postavljaju pitanja nadležnima, kao i nepostojanju epiloga slučajeva napada na medije“, navela je Čolaković.

Prema njenim riječima, u Podgorici i u Crnoj Gori ne vladaju zakoni ulice, zbog čega kriminalne strukture, kako je istakla, ne mogu kažnjavati one „koji im se suprotstave ili zamjere zbog izgovorene riječi i iskazanog stava“.

„Neoprostivo je što slobodu i demokratiju u ovom trenutku doživljavamo kao dio fraza u koje više niko ne vjeruje“, kazala je Čolaković.

Iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) ocijenili su da napad na Lakić predstavlja još jedan pokazatelj ozbiljnog urušavanja medijskih sloboda u Crnoj Gori.

„Ograničavajući pravo na slobodu izražavanja kao jedno od osnovnih ljudskih prava, novinarima se onemogućava da profesionalno i bez pritisaka obavljaju svoj posao, sputava se ovoreno i jasno informisanje javnosti, kao i slobodno i nezavisno djelovanje medija“, istakli su iz CeMI-ja.

Građanu su, kako su naveli, svjedoci sve češćih napada na novinare, „kao i zabrinjavajuće činjenice da većina ovakvih slučajeva još uvijek nije razjašnjena“.

Okupljeni na protestu nosili su transparente „Stop nasilju“, „Za život bez straha“, „Situacija je IZvanredna“...

Izvor:PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.