Orav: Zbog napada na novinarku Dan Evrope ne možemo slaviti punog srca
Aivo Orav, foto: EU Info Centar

Orav: Zbog napada na novinarku Dan Evrope ne možemo slaviti punog srca

Nizom svečanih događaja ispred EU Info Centra u Podgorici, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, je u saradnji sa ambasadama država članica, počela tradicionalno obilježavanje 9. maja, Dana Evrope.

Ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav rekao je da se danas proslavlja dan Evrope i Evropske unije kao najuspješnijeg mirovnog projekta u svijetu.

“Slavimo danas mir, jedinstvo, demokratiju i prosperitet. Slavimo naše zajedničke vrijednosti, našu zajedničku vjeru u demokratiju, slobodu i ljudsko dostojanstvo,” kazao je Orav.

Ambasador je istakao da "nažalost ne možemo slaviti punog srca jer se sinoć dogodio brutalni napad na novinarku Oliveru Lakić".

"Taj napad nije u skladu sa vrijednostima koje sam maloprije pomenuo. Ko god da je to uradio, šta god da su bili razlozi za to, očekujemo da bude sproveden pred lice pravde što je prije moguće” dodao je šef Delegacije EU u Podgorici.

Sinoćnji napad na novinarku Oliveru Lakić, u izjavi medijima, osudio je i ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je u svom obraćanju podsjetio i da je Evropska unija proglasila 2018. za godinu Evropske kulturne baštine.

 “Deveti maj kao Dan Evrope, od posebnog  je značaja za Crnu Goru, jer je crnogorski antifašizam započeo jednom od najranijih pobuna širokih narodnih masa, ostavljajući u četvorogodišnjoj borbi protiv fašizma podatke o procentualno najvećem broju antifašističkih boraca i visokih oficira u jugoslovenskim okvirima.  Sloboda, solidarnost i sigurnost na kojima počiva Evropska unija, i što simbolički sažima ovaj datum, utkani su i u naše viševjekovno trajanje, zasnovano na principima multikulturalnosti, multikonfesionalnosti i multietničnosti", kazao je Ministar.

Proslava se u večernjim satima 9.maja seli na glavni gradski trg u Podgorici.

Kako je saopšteno iz EU Info centra, na Trgu nezavisnosti će nastupiti grupa Zoster i Darko Rundek i ekipa. Koncert počinje u 20 časova,ulaz je slobodan.

danevrope3

Foto: EU Info Centar

Za stanovnike Nikšića organizovan je besplatan prevoz autobusom, polazak ispred hotela „Onogošt“ u 18 časova, povratak u ponoć ispred EU Info centra. 

"U okviru petodnevne proslave za posjetioce  je pripremljen bogat program. Učenici podgoričkih osnovnih škola takmičenjem u kvizu znanja „Koliko znaš o Evropskoj uniji“pokazali su da su već spremni za pristupanje EU. Titulu najboljih poznavaoca Unije odnijele su Jelena Jovićević, Milica Đoković i Iva Dragaš učenice Osnovne škole „Radojica Perović“. U okviru dječjeg programa nastupio je dječiji hor „Zvjezdice“, a svoje umijeće predstavili su i mališani iz podgoričkih vrtića. Svoje vještine u maskiranju pokazala su djeca iz vrtića „Maša“, „Đina Vrbica“ i „Ljubica Popović“.

danevrope2

Foto: EU Info Centar

Tokom ceremonije proslave uručene su nagrade pobjednicima foto konkursa „Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe“  Nini Kapičić, Nikolini Ražnatović i Vedranu Vujisiću. Na konkursu su učestvovali srednjoškolci i studenti iz cijele Crne Gore. Najbolje fotografije izložene su u prostorijama EU info centra", navodi se u saopštenju.

Istovremeno na platou ispred EU Info centra, održan je Sajam ambasada država-članica Evropske unije.

Tom prilikom stotine posjetilaca moglo je da se upozna sa različitostima Unije, osjete duh evropskih kultura, proba jela nacionalnih kuhinja država članica EU, ali i da nauče ponešto o kulturnoj baštini Evrope.  Na štandovima su se predstavile ambasade: Hrvatske, Rumunije, Njemačke, Poljske, Austrije, Grčke, Bugarske, Slovenije i Švedske. Štandove su takođe imali: Ministarstvo evropskih poslova, Nacionalna turisticka organizacija, Ministarstvo kulture i EU info centar.

Za ljubitelje performansa nastupila je francuska trupa „Zizani“. U formi uličnog teatra, francuski umjetnici su se kotrljati u ogromnim plastičnim balonima, komunicirali sa publikom i izveli svoju plesnu tačku.  U petak, 11. maja trupa Zizani će nastupiti na tivatskoj rivi u 18 časova.

 Vikend je rezervisan za društvene igre, i to njemačke. 12. maja od 12-18 časova u EU info centru, u saradnji sa ambasadom SR Njemačke, organizujemo Dan njemačkih društvenih igara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.