Svaka peta žrtva prijavljuje porodično nasilje, Sigurnoj ženskoj kući u ovoj godini se obratilo 175
Hajduković, foto:PR Centar

Globalni problem

Svaka peta žrtva prijavljuje porodično nasilje, Sigurnoj ženskoj kući u ovoj godini se obratilo 175

Sigurnoj ženskoj kući (SŽK) se, u ovoj godini, za pomoć obratilo 175 osoba žrtava porodičnog nasilja, ali i pored brojnih kampanja, spremnost građana da prijave nasilje je na niskom nivou, saopšteno je iz te organizacije.

Program menadžerka u SŽK, Jovana Hajduković, u izjavi za PR Centar, kazala je da se toj organizaciji, prošle godine, za pomoć obratilo 450 osoba, a prema podacima Uprave policije, kako je navela, podnesene su 1.272 prekršajne prijave i 200 krivičnih prijava za nasilje u porodici.

“Kada govorimo o podacima iz ove godine, do danas, SŽK se za pomoć obratilo 175 osoba. Iako je proteklih godina realizovano niz kampanja, koje se tiču sprječevanja nasilja u porodici, vidimo da je iz godine u godinu broj prijava veći, ali lična spremnost građana da prijave nasilje je još uvijek na niskom nivou”, kazala je Hajduković.

Istraživanje UNDP-a iz prošle godine, kako je rekla, pokazalo je da 40 odsto građana ne bi prijavilo nasilje, iako bi znali da ga neko trpi.

“Spremnost žrtava da prijave nasilje je oko 20 odsto, što znači da bi tek svaka peta žrtva porodičnog nasilja to nasilje prijavila institucijama”, kazala je Hajduković.

Prema njenim riječima, nasilje u porodici je globalni problem i nije nešto što se dešava samo u Crnoj Gori već, kako je pojasnila, i širom Evrope.

Porodicnonasilje

“Skoro 62 miliona žena u Evropi trpi nasilje, što znači da je svaka treća žena žrtva nasilja. Podaci za Crnu Goru pokazuju da je svaka druga žena žrtva porodičnog nasilja, dok je u posljednjih godinu svaka peta bila žrtva nasilja”, istakla je Hajduković.

Ona je istakla da razlika između zakonodavstva u evropskim državama i u Crnoj Gori nije velika, ali da je izražena u implementaciji.

“U razvijenim zemljama, poput skandinavskih, sistem je mnogo jači, što znači je podrška i zaštita za žrtve nasilja mnogo bolja i prsitupačnija. To se prvenstveno odnosi na opšte i specijalizovane usluge podrške. Mi u Crnoj Gori još uvijek nemamo skloništa za žrtve porodičnog nasilja, a žrtve nemaju sigurnu finansijsku pomoć, nakon što izađu iz situacije nasilja”, pojasnila je Hajduković.

Ona je istakla da je veoma važno da zašitne mjere i podrška budu dostupni svima.

“Često se susrijećemo sa diskriminacijom Romkinja, koje prijavljuju nasilje, kao i osoba sa invaliditetom. Mnoge žene se teže odlučuju da samo nasilje prijave, jer su višestruko diskriminisane i nemaju pristup svim uslugama”, navela je Hajduković.

Ona je podsjetila da je u okviru projekta “Krenimo zajedno”, na ulicama Glavnog grada iscrtana mapa mreže podrške žrtvama porodičnog nasilja sa strelicama koje povezuju institucije sistema podrške.

“Osnovni cilj nam je bio da pozovemo građane da prijave nasilje i zato je poruka kampanje bila “Progovori, mi te čujemo”. Sa druge strane, cilj je da pozovemo institucije na multisektorsku saradnju, jer se jedino na taj način postiže adekvatna zaštita žrtava”, objasnila je Hajduković.

Projekat “Krenimo zajedno”, SŽK realizuje uz podršku Programa za podršku antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, a koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.