Kazna za sunčanje na terasi do 100 eura
Foto: Ilustracija

Hrvatska

Kazna za sunčanje na terasi do 100 eura

I dok bi netko smatrao da su balkoni i terase privatna, policija smatra da u određenom trenutku to mogu biti i javna mjesta, nazvana “fiktivna javna mjesta”.

Dolaskom ljetnih temperatura sasvim je razumljivo obući laganu odjeću, ali neki su u Osijeku išli i korak dalje pa su se, goli sunčali na terasi. Konkretno, riječ je o ženskoj osobi, djevojci koja je toliko uznemirila Osječanina da se zapitao je li takav čin sam po sebi zakonom zabranjen?

''Gotovo svaki dan može se vidjeti kako se u susjednoj zgradi na balkonu gola sunča jedna djevojka. To nije prikladno, s obzirom na to da preko puta žive porodice s malom djecom. Kad god djeca izađu na terasu, moraju gledati golotinju pa me zanima je li to prema zakonu zabranjeno'', napisao je sugrađanin kojeg je komšinica očigledno toliko razljutila svojim ponašanjem da bi joj on predvidio kažnjavanje,.

Učinila bi to i policija, tačnije, kažnjavaje zbog prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana, a prema članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kako navode iz PU osječko-baranjske, za takav čin predviđena je novčana kazna u iznosu od 25 do 100 eura.

''Moral shvatamo kao opšteprihvaćeni standard društvenog ponašanja, tako da radnja prekršaja u pravilu predstavlja ponašanje koje znatnije odstupa od stavova sredine u kojoj se odvija. U praksi to je najčešće obavljanje fizioloških potreba na javnom mjestu, kao i razgolićavanje'', stoji u odgovoru PU osječko-baranjske.

I dok bi neko smatrao da su balkoni i terase privatna, policija smatra da u određenom trenutku to mogu biti i javna mjesta, nazvana “fiktivna javna mjesta”. Javnost takvih mjesta, stoji nadalje u odgovoru osječke policije, prosuđuje se prema posljedici koja je nastupila, što znači da radnju ondje čini dostupnom javnosti.

Sudeći prema visini kazne, djevojka će ubuduće dobro razmisliti hoće li se sunčati bez ijednog komada odjeće. 

Izvor: Glas Slovenije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.