Redovni odlazak u saunu smanjuje mogućnost od srčanog udara
Foto: Ilustracija

Brojne prednosti

Redovni odlazak u saunu smanjuje mogućnost od srčanog udara

Redovni odlazak u saunu mogao bi da smanji rizik od moždanog udara za više od 60 odsto kod muškaraca i žena srednjih i starijih godina, rezultati su nove studije objavljene u časopisu „Neurology“.

Istraživanje je sprovedeno na 1.628 muškaraca i žena od 53 do 74 godine, a kardiovaskularno zdravlje i učestalost pojave moždanih udara kod te grupe praćeno je 15 godina.

Većina Finaca odlazi u saunu barem jednom nedjeljno, a učesnici istraživanja bili su podijeljeni u tri grupe - jedni su išli u saunu jednom sedmično, drugi dva do tri puta, a treći četiri do sedam puta.

Upravo je posljednja grupa, sa najvećim brojem odlazaka u saunu, imala 60 odsto manji rizik od moždanog udara u poređenju sa onima koji su saunu koristili jednom nedjeljno. Srednja grupa imala je 12 odsto manji rizik u poređenju sa prvom grupom.

Naučnici objašnjavaju da je ovo samo posmatračka studija, pa ne mogu da tvrde da je odlazak u saunu direktno uzrokovao manju učestalost moždanih udara.

Ipak, imajući u vidu da je dokazano da sauna ima brojne zdravstvene prednosti, poput smanjivanja krvnog pritiska, poboljšavanju funkcije pluća, kao i smanjivanjem rizika od srčanog udara, stručnjaci objašnjavaju da se može zaključiti i da odlazak u saunu pomaže kod umanjivanja rizika od moždanog udara, prenosi Biznis insajder.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.