Slavni holivudski glumac Gregori Pek je porijeklom iz Crne Gore
Gregori Pek

Pekovići iz Nikšića tvrde

Slavni holivudski glumac Gregori Pek je porijeklom iz Crne Gore

Slavni holivudski glumac Gregori Pek je porijeklom od Pekovića iz Crne Gore.Ovo tvrdi Vojo Peković (88) iz Nikšića, krepka starina, koji žali što čuveno filmsko ime nije stao nogom na zemlju svojih predaka koji su se davno odselili za Ameriku i tamo ostali.

- Gregori je naš! Znao je to i on, ali nažalost nije mu se ostvarila želja da ovdje dođe. Kada smo organizovali drugi bratstvenički skup čekali smo ga, jer nam je potvrdio dolazak. I kada je sletio na dubravački aerodrom stigla je tužna vijest da mu je majka umrla. Morao je nazad, priča Vojo, pišu Večernje novosti..

- Posle toga se više nije pojavljivao, razbolio se i umro.

Dva brata Pekovića, Jagoš i Mirko, živjeli su u Americi i bili su "veza" sa Pekom.

- Otud i njegovo saznanje o korijnima. Gregori je imao ogromnu volju da dođe u Crnu Goru, ali mu se nije dalo - priča sagovornik beogradskog lista.

cggregoripek2620x0

Vojo Peković, foto:Novosti.rs

Iznjedrilo je ovo glasovito bratstvo mnoge junake, ali i akademike, naučnike, umjetnike i sportiste. Posle Gregorija Peka, svjetsku slavu im je donio Nikola Peković, popularni Pekmen, as Minesote u NBA, pa mlađi Bojana i Nikola Peković, sestra i brat, koji su prije nekoliko godina pobedili u serijalu "Ja imam talenat" i mnogi drugi, navodi list.

Istorija bratstva je duga. Pekovići su do početka prošlog vijeka živjeli u Riđanima kod Nikšića, Gornjoj Morači, Župi nikšićkoj, Kučima, Dubrovsku i Krnjoj Jeli u Crnoj Gori, i u Semegnjevu na Zlatiboru i Biljanovcu na padinama Kopaonika. Danas ih je najviše u Beogradu, Podgorici, Nikšiću i Biljanovcu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.