Iranski poslanici zapalili zastavu Amerike uz povike

Posljedica prekida nuklearnog sporazuma

Iranski poslanici zapalili zastavu Amerike uz povike "Smrt Americi"

Iranski poslanici zapalili su u parlamentu papirnu američku zastavu uz uzvike "Smrt Americi", nakon što je predsjednik SAD-a Donald Tramp povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Oni su spalili i parče papira koje predstavlja sporazum.

Slogan "Smrt Americi" se u Iranu koristi od Islamske revolucije 1979. i često se može čuti u parlamentu.

Ipak, današnja situacija je izraz nezadovoljstva iranske javnosti Trampovom odlukom, prenosi Beta.

Nuklearni sporazum iz 2015. uveo je ograničenja iranskom nuklearnom programu u zamjenu za ukidanje najvećeg broja sankcija.

Međutim, on je imao vremenski rok i nije se bavio iranskim raketnim programom ni iranskom politikom u regionu. Tramp je to više puta navodio kao razloge kada je govorio o "najgorem sporazumu ikada".

Pristalice sporazuma tvrde da vremenski rokovi za cilj imaju da podstaknu dalje razgovore s Iranom o drugim temama.

Mnogi Iranci su zabrinuti zbog Trampove odluke i toga šta bi ona mogla da znači za njihovu zemlju.

Iranska valuta se na crnom tržištu mijenja po kursu od 66.000 rijala za jedan dolar, iako je zvanični kursu 42.000 prema jedan. Mnogi tvrde da nijesu vidjeli nikakve koristi od nuklearnog sporazuma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.