Napad osudili Vujanović i Brajović, Danilović: Poslednji kukavičluk podzemlja
Foto:Screenshot/TVCG

Pucanj u novinarku napad na slobodu medija

Napad osudili Vujanović i Brajović, Danilović: Poslednji kukavičluk podzemlja

Odlazeći predsjednik Crne Gore Filip Vujanović najoštrije je osudio sinoćni oružani napad na novinarku Oliveru Lakić u Podgorici.

Vujanović napad doživljava i kao napad na slobodu medija koja je jedan od važnih temelja demokratskog društva.

"Predsjednik očekuje efikasnu istragu kojom će se otkriti izvršioci i eventualni nalogodavci uz njihovo najstrožije kažnjavanje", saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović takođe je najstrože osudio napad na novinarku.

 Brajović je izrazio očekivanje da će nadležni državni organi u najkraćem roku rasvijetliti ovaj slučaj.

Predstavnici političkih partija osudili su sinoćnji napad na novinarku Oliveru Lakić u Podgorici.

Ivan Vuković, nosilac liste "Za dobro građana Podgorice - Pobjednička koalicija Milo Đukanović", povodom napada na novinarku kazao je da smo kao država i društvo dužni da stvorimo ambijent u kojem će poslenici javne riječi moći nesmetano da rade.

"Stoga očekujem da će nadležni organi u što kraćem roku otkriti neposredne izvršioce i nalogodavce ovog gnusnog čina. Istovremeno, uz želje za brz oporavak uvažene gospođe Lakić, apelujem da svi zajedno, uzdržavajući se od medijskih spekulacija, doprinesemo utvrđivanju pune istine o ovom nemilom događaju", saopštio je Vuković.

Nosilac liste Građanski savez za promjene Ivan Vujović ocijenio je da je u pitanju još jedan pucanj u slobodno novinarstvo i ko zna koji po redu napad na slobodne novinare koji nemaju epilog čime se šalje zastrašujuća poruka građanima i slobodnoj javnosti.

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA poručili su pa je pucanj u Oliveru pucanj u novinarstvo, u slobodu i u državu.

"Ovo je napad na sve nas, na univerzalne vrijednosti. Ovo je pucanj u čojsku i sojsku Crnu Goru. I uvijek kad je Đukanović svojim neodgovornim, primitivnim i bezočnim izjavama crtao mete novinarima, po pravilu su se dešavale ovakve stvari", saopšteno je iz Koalicije za 21. vijek.

Prema riječima predsjednika Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović napad na Oliveru je poslednji kukavičluk podzemlja.

"Podzemni i nadzemni biznis ruku pod ruku pokušavaju da ućutkaju svaku riječ koja svjedoči o čerečenju Crne Gore i njene slobode. Olivera Lakić je preživjela jer se pucači nadaju da je bolje da živa ćuti nego da ubijena govori", rekao je on.

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević je kazao da asilje ne smije biti legitimno u društvu koje se temelji na vladavini prava i vrijednostima prosvećenog svijeta.

"Zato oštro osuđujem napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić i pozivam predstavnike nadležnih organa u državi da sprovedu efikasnu istragu kako bi ovaj slučaj što prije bio rasvijetljen.Novinari treba da budu slobodni da istražuju i da kritikuju, a svi zajedno da doprinosimo tome da se u društvu navikavamo na druga i drugačija mišljenja, pristupe, kao i na kritike. U svakom demokratskom društvu slobodni mediji i slobodni novinari su jedan od njegovih temelja.", poručio je Pavićević.

Iz Liberalne partije poručuju da drskost kriminalnih struktura koji su novinarku napali na ulazu u zgradu u kojoj živi mora biti hitno snakcionisana a počinioci i inspiratori privedeni zakonu i pravdi.

"Apelujemo na nadležne organe bezbijednosti, tužilačke i sudske organe da nastave iskazane snažne napore u rješavanju ovog kriminalnog čina koji nije udar samo na Oliveru Lakić već na javnu riječ, slobodno društvo i sigurnost svakog građanina Crne Gore", saopštili su iz LP.

Podsjećamo da je Liberalna partija već duže vrijeme apelovala u Skupštini da se novinarima dodijeli status službenih lica te da se napadi na novinare moraju treitrati kao teški prestupi i napadi na službeno lice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.