Marović bi mogao da dobije privilegije kao bivši predsjednik Srbije i Crne Gore
Svetozar Marović, arhiva

Počasni naziv

Marović bi mogao da dobije privilegije kao bivši predsjednik Srbije i Crne Gore

Nekadašnji predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović možda bi mogao da dobije određene privilegije koje pripadaju bivšim predsjednicima SRJ i SCG pošto zakon o predsjedniku Republike Srbije, koji reguliše ovu oblast, nije jasan i precizan.

Bez obzira na to što je Srbija nasljednica državne zajednice Srbija i Crna Gora, prema čl 35. Zakona o predsjedniku Republike pravo na počasni naziv „bivši predsjednik Republike“ imaju svi predsjednici Savezne Republike Jugoslavije i predsjednici državne zajednice Srbija i Crna Gora koji su bili iz Republike Srbije, piše Pobjeda.

Dakle, jasno je da Marović ne može da ponese ovaj počasni naziv jer nije iz Srbije. Međutim, u čl. 47 istog zakona, koji je u slučaju Marovića kontradiktoran, kaže se da prava koja su utvrđena odredbama od čl. 38 do čl. 43 primjenjuju se i na sve predsjednike savezne države u čijem sastavu je bila Republika Srbija do istupanja Crne Gore iz državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Dakle, po tom članu Marović bi mogao da ostvari prava koja su predviđena od čl. 38 do čl. 43.

Ta prava tiču se primanja 80 odsto plate predsjednika Republike dok se ne zaposli ili ne penzioniše, ima pravo na službeni automobil s vozačem, kancelarijski prostor, savjetnika, sekretara onoliko vremena koliko je trajao njegov mandat, a sve to se usaglašava sa Vladom Srbije i bivšim predsjednikom Srbije.

Svetozar Marović je bio predsjednik Srbije i Crne Gore od februara 2003. do maja 2006. godine.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.