Tajni lijek za opekotine od sunca krije se u vašem frižideru
Ilustracija

Tajni lijek za opekotine od sunca krije se u vašem frižideru

Prvi sunčani dani i prve opekotine.

Nijeste spremni ili jednostavno mislite "nije jako sunce" lako će vas dovesti do crvene kože. Dermatolozi savjetuju da ispobate lijek koji sasvim sigurno imate u svakom trenutku na dohvat ruke.

Najbolji i provjereni lijek je hladno mlijeko iz frižidera. Prema savjetima njujorškog deramtologa dr Džošue Zajkera, obloga od hladnog mlijeka lako će ublažiti crvenilo, peckanje i bol.

"Napravite kompresu, oblogu od hladnog mlijeka i nanesite na bolna, crvena mjesta. Možda će vam se koža i preljuštiti ako ste baš mnogo izgorjeli. Najvažniji su proteini iz mlijeka koji će zacijeliti kožu", kaže dr Zajker.

Naime, vitamini i laktoza iz mlijeka pomoći će da se koža oporavi, ublažiće vrlo brzo neprijatan osjećaj toplote.

Najbolje je da uzmete krpu od flanela ili gazu koju ćete umočiti u hladno mlijeko. Čim se obloga sasuši, napravite novu i mijenjajte ih sve dok se tegobe ne smanje.

Super žena

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.