Tramp: SAD izlaze iz sporazuma sa Iranom

Povlače se

Tramp: SAD izlaze iz sporazuma sa Iranom

Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je da SAD izlaze iz sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Iranom, koje su potpisale zajedno sa UN-om, Rusijom, Kinom, Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom 2015.

Teheran se 2015. obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

"Danas imamo dokaz da su iranska obećanja bila laž. Sporazum nije donio mir i neće. Amerika neće biti talac nuklearnih ucjena. Kad ja nešto obećam toga se i držim", kazao je Tramp.

Sankcije Iranu su vraćene, dodao je. 

Tramp je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući izjavio da sporazum sa Iranom ne može da spriječi tu zemlju da dođe do nuklearne bombe, te da je Izrael nedavno objavio obavještajne podatke koji pokazuju da Iran radi na razvoju nuklearnog oružja.

Iran je, tvrdi Tramp, nastavio da razvija balističke rakete koje bi mogle da nose nuklearne bojeve glave.

Tramp je pred novinarima potpisao predsjedničku odluku kojom se iranskom režimu uvode najstrože sankcije.

Zaprijetio je i da će se svaka nacija koja bude pomagala Iranu da dođe do nuklearnog oružja, takođe biti pogođena sankcijama.

Predsjednik SAD je optužio iranski režim da sponzoriše terorizam i podržava organizacije poput Hezbolaha, Hamasa, talibana i Al Kaide.

Iranski predsjednik Hasan Rohani prethodno je upozorio da bi se država mogla suočiti sa "izvjesnim problemima" ukoliko Tramp odluči da se povuče iz sporazuma.

Iran je u julu 2015. poslije dugih i teških pregovora potpisao sporazum o svom nuklearnom programu sa šest velikih sila - Rusijom, SAD, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom.

Tramp je izjavio i da je državni sekretar Majk Pompeo trenutno na putu ka Sjevernoj Koreji, gdje će razgovarati o pripremama za njegov sastanak sa Kim Džong Unom.

Predsjednik SAD izrazio je nadu da će uz pomoć Kine, Južne Koreje i Japana, postići sporazum sa Sjevernom Korejom koji će donijeti mir.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.