Sastali se predsjednici Kine i Sjeverne Koreje: Produbiti prijateljstvo dvije zemlje
Foto: Tanjug/AP

Sastali se predsjednici Kine i Sjeverne Koreje: Produbiti prijateljstvo dvije zemlje

Kineski predsjednik Si Đinping sastao se danas sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom na sjeveroistoku Kine, javila je Sinhua.

Kim je došao u Daljen na sjeveroistoku Kine bez zvanične najave. Južnokorejski i japanski mediji su prethodno objavili da je u Daljen došao visoki sjevernokorejski zvaničnik. Japanska agencija Kjodo preneijla je da je avion poletio iz Daljena kasno danas popodne, prenosi Beta.

Kim je posjetio Kinu u martu prvi put otkada je prije šest godina došao na vlast, ali su Peking i Pjongjang potvrdili posjetu tek pošto se on vratio u Sjevernu Koreju.

Sinhua navodi da su Kim i Si razgovarali danas i juče, kao i da je kineski predsjednik organizovao banket za sjevernokorejskog lidera.

U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, lideri dvije partije i dvije zemlje su temeljno razmijenili mišljenja o odnosima Kine i Sjeverne Koreje, kao i o bitnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Si je rekao da je Kim napravio specijalan put u Kinu kako bi opet razgovarali samo 40 dana posle prvog razgovora, u ključno vrijeme dok situacija na Korejskom poluostrvu prolazi kroz duboke i kompleksne promjene.

Kineski predsjednik je dodao da su posle njihovog prvog sastanka u Pekingu, i odnosi Kine i Sjeverne Koreje i situacija na Korejskom poluostrvu imali pozitivan napredak.

On je rekao da je spreman da se opet sastanak s Kimom kako bi zajednički radili na razvijanju zdravih i stabilnih odnosa dvije zemlje, kao i na ostvarivanju dogoročnog mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Kim je takođe rekao da su prijateljstvo dvije zemlje i situacija na Korejskom poluostrvu prošli kroz značajan napretka od marta kada je predhodno boravio u Kini.

On je rekao da je u ključnom trenutku za regionalnu situaciju koja se brzo razvija, došao u Kinu da obavijesti Sija o situaciji i u nadi da će ojačati strateške komunikacije i saradnju s Kinom, produbiti prijateljstvo dvije zemlje i unaprediti regionalni mir i stabilnost.

Između dvije posjete Kini, Kim se sastao s južnokorejskim predsjednikom Mun Džae Inom sa kojim je dogovorio da će raditi da se formalno okonča rat iz 1953. umjesto dosadašnjeg primirja, kao i na denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Uskoro bi trebalo da se sastane i s američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

O posljednjoj posjeti Kima Kini prvo su javili južnokorejski i japanski mediji koji su spekulisali da je visoki zvaničnik Sjeverne Koreje u posjeti Kini pošto je avion iz Sjeverne Koreje sletio u kineski lučki grad Daljen.

List Saut Čajna morning post (South China Morning Post) iz Hongkonga citirao je dva neimenovana izvora koja su rekla da je Si došao avionom u Daljen da se sastane sa sjevernokorejskim zvaničnikom, kao i da prisustvuje zvaničnoj probi prvog nosača aviona koji je potpuno napravljen u Kini.

Na kineskim društvenim mrežama se navodilo da su u Daljenu povećane bezbednosne mjere, kao i da je mnoštvo letova odloženo. Neki su naveli da su vidjeli više limuzina s crvenim zastavama kakve koriste državne vođe.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap navela je da je avion iz Sjeverne Koreje sletio juče uz visoke mjere bezbjednosti. Japanska televizija HNK prikazala je slike aviona sjevernokorejskog avioprevoznika Er Korjo (Air Koryo) za koje je navela da su snimljene danas na aerodromu u Daljenu na severoistoku Kine. Japanska agencija Kjodo prenijela je da je avion poletio iz Daljena kasno danas popodne.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je novinarima prethodno da ne može da ponudi nikakvu informaciju. "Kina i Sjeverna Koreja su bliski susjedi i uvijek održavaju normalnu međusobnu komunikaciju i razmjenu", rekao je samo portparol.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.