Bošković: Politika Alijanse jača evropske vrijednosti
Foto: Gov.me

Bošković: Politika Alijanse jača evropske vrijednosti

O članstvu u NATO nije moguće govoriti izolovano i van konteksta Evropske unije i vrijednosti koje ona baštini. NATO i evropske integracije su dva komplementarna procesa, sa ciljem stvaranja jakog sistema kolektivne bezbjednosti, kao garanta mira i prosperiteta međunarodne zajednice, kazao je ministar odbrane, Predrag Bošković.

Bošković se, govoreći na godišnjem Free Market Road Show koji je, u okviru posjete Podgorici, na Univerzitetu Donja Gorica organizovao Austrijski ekonomski centar (Austrian Economic Center, AEC), posvećenom vezi NATO članstva i evropskih vrijednosti, osvrnuo na period trasiranja i definisanja spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore nakon obnove državnosti, kao i na izazove u dostizanju NATO kriterijuma, pogotovo u procesu reforme sistema odbrane.

Bošković je kazao da ulazak u NATO predstavlja jedan od najznačajnijih momenata u novijoj crnogorskoj istoriji, da je riječ o civilizacijskom iskoraku koji je donio mnoge benefite, ali i nove vrijednosti na društveno-ekonomskom planu.

On je istakao da postignuti rezultati i lekcije savladane na evroatlantskom putu, predstavljaju značajno iskustvo na putu ostvarenja drugog spoljnopolitičkog cilja naše zemlje – članstva u EU.

"NATO integracije podstiču EU integracije. Politika koju promoviše Alijansa počiva na jačanju evropskih vrijednosti. U prilog tome govori činjenica da je saradnja Saveza sa EU visoko pozicionirana na NATO agendi. Bez koherentnog i usklađenog pristupa ove dvije najrazvijenije međunarodne organizacije, nemoguće je govoriti o stabilnom međunarodnom okruženju", kazao je Bošković.

On je podvukao da se Crna Gora snažno zalaže za politiku otvorenih vrata evroatlantske zajednice, posebno zbog istorijske nestabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

"Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja su veoma značajni kriterijumi za NATO i EU. Bez stabilnosti regiona nije moguće govoriti o integracijama u porodicu evropskih država", istakao je Bošković.

Bošković je podsjetio da pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u mirovnim misijama pod okriljem Evropske unije, u misiji ATALANTA u vodama Somalije, od 2010. i u misiji EUTM u Maliju, od 2014.

Uvodna izlaganja imali su Barbara Kolm (Barbara Colm), direktorka AEC-a, i Veselin Vukotić, rektor UDG-a, dok je, pored Boškovića, na panelu učestvovao predsjednik Savjeta Javnog servisa, Ivan Jovetić.

Jedanaesti godišnji Road Show, čija je tema “Vrijednosti, koje vrijednosti?” (Values, what values?), a koji u saradnji sa oko 100 vodećih think - tank kompanija i evropskih univerziteta organizuje Austrijski ekonomski centar (AEC), obilazi tokom aprila i maja 40 gradova širom Evrope, među kojima je i Podgorica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.