Džek Smit novi glavni tužilac suda za zločine OVK
Džek Smit

Zamijeniće Dejvida Švendimana

Džek Smit novi glavni tužilac suda za zločine OVK

Američki pravnik Džek Smit postavljen je za novog glavnog tužioca suda za zločine OVK u Hagu, saopštio je danas taj sud.

Smit će zamijeniti Dejvida Švendimana kome je, krajem marta, istekao ugovor s vladom SAD na osnovu kojeg je radio kao tužilac suda.

U saopštenju suda, piše da Smit "ima iskustva u istragama o visoko pozicioniranim funkcionerima, kao i u međunarodnim krivičnim istragama", prenosi Beta.

"Počašćen sam i srećan da je pred mene postavljen ovaj izazov i radujem se što ću da nastavim istragu", izjavio je Smit.

Smit je od 2008. do 2010. bio koordinator istraga u stalnom Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu, gdje je "bio zadužen za osjetljive istrage nad stranim vladinim službenicima i pripadnicima paravojnih milicija osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid".

"Od 2010. do 2015. Smit je radio kao rukovodilac Odjeljenja za javnu odgovornost pri američkom Ministarstvu pravde i nadgledao suđenja za komplikovane predmete javne korupcije širom SAD", piše u saopštenju suda.

Smit je potom bio i savezni tužilac u američkoj državi Tenesi, a radio je i u kancelariji saveznog tužioca u Njujorku.

U Njujorku je "rukovodio ekipom od oko stotinu tužilaca" u suzbijanju "javne korupcije, terorizma, krvnih delikata i organizovanih bandi, privrednog kriminala i složenih finansijskih zloupotreba".

Za svoj rad, po saopštenju, dobio je više nagrada u SAD-u.

Na dužnost glavnog tužioca suda za zločine OVK, Smit dolazi s položaja rukovodioca pravne službe Bolničkog udruženja SAD.

Sud za zločine OVK, čiji je zvanični naziv Specijalizovana veća Kosova, do sada nije podigao nijednu javnu optužnicu.

Sud je nadležan za "zločine započete ili počinjene na Kosovu" od 1. januara 2008. do 31. decembra 2000. godine.

Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK će "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope... od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim djelima".

U tom izvještaju, specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i iznio sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izvještaja istraživala je, prije formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson

Prije odlaska s te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izvještaju.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.