Zemlje regiona da otpočnu pregovore o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija
ilustracija

Za doktore medicine, stomatologe, arhitekate...

Zemlje regiona da otpočnu pregovore o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija

Predstavnici šest ekonomija Zapadnog Balkana, među kojima je i Crna Gora, okupljeni na sastanku Zajedničke radne grupe za uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija održanom u sjedištu Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) u Sarajevu potvrdili su preporuku za otpočinjanje pregovora o sporazumu o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija.

Preporuka Zajedničke radne grupe za uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija upućena je vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana da otpočnu pregovore o sporazumu o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa, arhitekata i inženjera građevinarstva.

„Krajnji cilj preporučenih pregovora je da se zaključi sporazum o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija između šest ekonomija kojim bi se uspostavila zajednička pravila za pojednostavljeno priznavanje stručnih kvalifikacija podnosilaca zahtjeva koji su te kvalifikacije stekli u jednoj od obuhvaćenih ekonomija, čime bi se tim licima omogućio pristup i bavljenje datom profesijom u nekoj drugoj ekonomiji,“ objasnila je Vanja Ivošević, viši stručnjak za pitanja politika obrazovanja, nauke i zapošljavanja, koja u radnoj grupi predstavlja Savjet za regionalnu saradnju.

„Preporukom se predviđa da vlade učesnice imenuju pregovaračke timove kao i glavnog pregovarača i zamjenika glavnog pregovarača s ciljem da se ovaj proces završi zaključivanjem sporazuma do kraja 2019. godine. Ovo je jedan od zahtjeva agende o mobilnosti u sklopu višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA) za Zapadni Balkan koji su odobrili premijeri iz regiona na samitu u Trstu prošlog jula. Ovim planom se, između ostalog, predviđa i otklanjanje prepreka mobilnosti stručnjaka putem regionalnih sporazuma o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija u sektorima od zajedničkog interesa", kazala je Ivošević.

Stručne kvalifikacije definisane su kao kvalifikacije koje se potvrđuju dokazom o formalnoj osposobljenosti, potvrdom kompetentnosti koju izdaje nadležno tijelo na osnovu zakonskih, podzakonskih i upravnih akata, u skladu sa definicijom stručnih kvalifikacija sadržanom u evropskoj Direktivi o stručnim kvalifikacijama, pojašnjavaju iz Vijeća z aregionalnu saradnju.

Zajednička radna grupa za uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija je,kako je saopšteno, preporučila i da se uspostavi baza podataka o mobilnosti stručnih lica koja bi bila kompatibilna sa istoimenom bazom na nivou Evropske unije razvijenom u skladu sa evropskom Direktivom o priznavanju stručnih kvalifikacija i u sklopu datog dokumenta dala preporuke vladama vezano za uspostavljanje ove baze podataka.  

Zajednička radna grupa za uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija uspostavljena je u julu 2015. godine pod pokroviteljstvom Savjeta za regionalnu saradnju, u skladu sa ciljevima i prioritetima utvrđenim strategijom Jugoistočna Evropa 2020 (JIE 2020), koju zajednički predvode Savjet i koordinatori dimenzije ove strategije, odnosno Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Inicijativa za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi (ERISEE). 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.