Rakčević: Izgradićemo prijeko potrebno šetalište uz Moraču
Luka Rakčević

Urediti i moračke plaže

Rakčević: Izgradićemo prijeko potrebno šetalište uz Moraču

Demokrate i Građanski pokret URA će, kao nosioci nove gradske uprave, u što kraćem roku krenuti u izgradnju prijeko potrebnog šetališta uz rijeku Moraču, ukazao je odbornik u Skupštini Glavnog grada i predsjednik podgoričkog odbora pokreta URA, Luka Rakčević.

. Šetalište će se prostirati od pješačkog mosta Andrije Kažića u Zagoriču do mosta Union bridže u Staroj Varoši, ali i od prostora Sastavaka uzvodno rijekom Ribnicom do Tabačkog mosta, a zatim do stare banje, Karvera.

On ukazuje da Podgorica leži na čak pet rijeka, ali da građani “imaju svega nekoliko uređenih lokacija na kojima mogu uživati u njihovoj ljepoti.

“Dok se obalno područje rijeke Morače nemilosrdno betonira i bespovratno uništava, naši parkovi i simboli grada - poput Njegoševog parka i druge atraktivne lokacije, poput prostora Kasarne 'Morača' poklanjaju se privilegovanim tajkunima zarad izgradnje stanova za tržište. Takav odnos se, pod hitno, mora mijenjati“, ukazao je Rakčević.

Izgradnjom takvog projekta, kako navodi Rakčević, građani Podgorice i turisti će dobiti novih par kilometara šetališta uz podgoričke rijeke, ali i priliku da upoznaju važne istorijske tačke ovog grada - tvrđavu Depedogen, Staru Varoš, Karver, Tabački i Rimski most.

“Uz izgradnju ovog šetališta, neophodno je urediti i moračke plaže, počev od kultne plaže Labud i kajakaškog kluba 'Galeb', kao ključnog djela arhitekte Tupe Vukotića i našeg važnog kulturnog dobra. Proglasićemo moratorijum na bilo kakvu stambenu gradnju, na prostoru Njegoševog parka, kasarne 'Morača' i drugih djelova obale Morače, koji moraju ostati namijenjeni isključivo javnim, kulturnim i rekreativnim sadržajima. Takođe, donijećemo jedinstven plan obalnog područja duž linije Duklja - Mirkova varoš - Stara varoš, kojim ćemo Duklju 'uvesti' u grad i na najbolji način zaštititi obalu naše najveće rijeke“, ukazao je Rakčević.

On je istakao da će, kao nova gradska vlast, sačuvati “našu Podgoricu od investitorskog urbanizma, betonizacije i uništavanja naših simbola, a prostor ćemo planirati isključivo prema potrebama građana, kao primarnih i najbrojnijih korisnika“. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.