Popović pisala Upravnom sudu: Kada će majkama omogućiti ostvarivanje prava na suđenje u razumnom roku
Zdenka Popović

Popović pisala Upravnom sudu: Kada će majkama omogućiti ostvarivanje prava na suđenje u razumnom roku

Potpredsjednica Demokratske Crne Gore i poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore, Zdenka Popović, obratila se otvorenim pismom predsjednici Upravnog suda, Branki Lakočević, od koje je zatražila odgovor na pitanje kada će Upravni sud, majkama, koje su protiv rješenja donesenih u upravnom postupku, kojim im je počev od 30.06.2017. obustavljena isplata njihove mjesečne naknade, omogućiti ostvarivanje prava na suđenje u razumnom roku.

Popović je u pismu navela da je prema podacima koje joj je Lakočević 24.aprila ove godine dostavila, Upravnom sudu Crne Gore, protiv rješenja donesenih u upravnom postupku, kojim je utvrđeno da majke počev od 16.01.2017.godine nastavljaju sa korišćenjem prava na umanjeni iznos naknade podneseno ukupno 3230 tužbi.

"Po gore navedenim tužbama, sa stanjem na dan 04.04.2018.godine, Ustavni sud je odlučio u 1017 predmeta, dok u čak 20160 predmeta odluka još uvijek nije donesena.

Riječ je o tužbama u najvećem broju podnesenim prije više od godinu dana.

Takođe, obavijestili ste nas, da je tom Sudu, protiv rješenja donesenih u upravnom postupku, kojim je počev od 30.06.2017. godine obustavljeno izvršenje rješenja o isplati mjesečne naknade majkama, podneseno 2734 tužbe.

Ukazali ste da u tim predmetima Upravni sud još uvijek nije postupao, i da će se ti predmeti, u skladu sa Sudskim poslovnikom rješavati po redosljedu prijema tužbi u Sud", navela je Popović.

Ona je poručila u pismu da samo efikasnošću, brzinom i kvalitetom rada sudovi mogu građanima poslati poruke da zemljom vlada pravo.

Popovića kaže i da je evidentno da u radu Upravnog suda, u pogledu njegove efikasnosti sada ne postoji djelotvorni sistem zaštite slobode i prava građana.

"Naime, u radu Upravnog suda na kraju 2017. godine, ostalo je neriješeno čak 10.745 predmeta, odnosno prosječno nezavršenih 976, 55 predmeta po sudiji.

Okolnost da je u 2017.godini došlo do značajnog povećanja priliva predmeta u radu tog Suda, ne smije biti razlog za drastično kršenje prava građana na suđenje u razumnom roku.

U svim podnesenim tužbama majki protiv akata kojima je umanjen iznos njihove mjesečne naknade (3230), isti je predmet spora, isto je činjenično stanje, prava i obaveze, isti je pravni osnov. Do sada donesene presude Upravnog suda (1017) ni u čemu se ne razlikuju. Tužbe su odbijene iz potpuno istovjetnih razloga sadržanih u obrazloženju tih presuda. Njihova pravosnažnost potvrđena je i od strane Vrhovnog suda, po do sada podnesenim zahtjevima majki za ispitivanje odluke Ustavnog suda. Kod takvog pravnog i činjeničnog stanja, ne mogu postojati opravdani razlozi, da Upravni sud u ovim preostalim predmetima ne odluči na efikasan način u daljem razumnom roku", navodi Popović u otvorenom pismu.

Majke prema njenim riječima, imaju poseban pravni i životni interes, "da Upravni sud odluči u razumnom roku po njihovim tužbama podnesenim protiv rješenja donesenih u upravnom postupku kojim  im je, počev od 30.06.2017.godine, obustavljena isplata njihovih mjesečnih naknada ( 2734 tužbe)".

"Velikom broju njih ukinuta naknada predstavljala je jedini izvor prihoda. Vaš odgovor, gospođo Lakočević, da će njihovi predmeti biti rješavani po redosledu prispijeća tužbi sudu, kod postojeće efikasnosti u radu Upravog suda, imao bi za posledicu drastično kršenje ostvarivanja njihovih prava na suđenje u razumnom roku i pristup pravdi", kaže Popović.

Ona je zatražila od Lakočević bez odlaganja  i odgovore na ova pitanja: 

1.Da li je Upravni sud Crne Gore donio Plan i Program rješavanja zaostalih predmeta, i ako jeste, do kog datuma će zaostali predmeti iz 2017. godine biti riješeni.

2.Na koji način, i kada će Upravni  sud Crne Gore, majkama, koje su protiv rješenja donesenih u upravnom postupku, kojim im je počev od 30.06.2017.godine obustavljena isplata njihove mjesečne naknade, omogućiti ostvarivanje prava na suđenje u razumnom roku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.