Otvoren novi
Foto: Gettyimages

Otvoren novi "filmski grad" u Kini, veličine 500 fudbalskih stadiona(VIDEO)

Pedeset milijardi juana (6,5 milijardi eura) potrošeno je na izgradnju kompleksa "Orijental muvi metropolis" (Dong Fang Ying Du) od 376 hektara, smještenog u ljetovalištu Ćingdao, navodi kineski privatni konglomerat Vanda, inicijator projekta.

Već je izgrađeno 30 studija, među kojima je i "najveći na svijetu" - veličine 10.000 kvadratnih metara, a još 10 će biti izgrađeno u nekoliko narednih godina, obećava kompanija specijalizovana za nekretnine, film i sport. 

Osim lokacije za snimanje i postprodukciju, ovaj "faraonski filmski grad Istoka" uključuje i dvoranu za priredbe, školu, bolnicu, luksuzne hotele i jahting klub, inspirisan onim u Monaku. 

Tu je i džinovski trgovinski centar s 360.000 kvadratnih metara, koji posjeduje prodavnice, kafiće, restorane, klizalište, zabavni park, vodeni park i "najveći bioskop u Aziji", piše T-portal. 

"Riječ je o najvećem ulaganju u svjetskoj istoriji u filmskom i televizijskom sektoru', tvrdi Vanda. 

Kompanija koju vodi biznismen Vang Đijanlin (4. najbogatiji u Kini, po Blumbergu) nije nepoznata u filmu. Producira filmove, kupila je američki lanac bioskopskih sala AMC 2012. godine, i otkupila holivudski studio "Ledžendari" ("Park iz doba Jure", "Međuzvjezdani", "Godzila") 2016. godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.