Evo zašto su južnoafrički mediji pisali o ubistvu Darmanovića u Beogradu
Foto: RAD Srbija, Vesna Lalić

Radio kao agent bezbjednosne službe, dao informacije za knjigu, povezan sa podzemljem?

Evo zašto su južnoafrički mediji pisali o ubistvu Darmanovića u Beogradu

Južnoafrički sajt "Njuz 24" tvrdi da je državljanin Crne Gore koji je ubijen na Novom Beogradu, Gorgija Gorg Darmanović bio izvor informacija za knjigu o poreskim aferama Džejkoba Zume.

Takođe, kako se navodi, on je bio povezan sa Nafizom Modakom koji, tvrde, hara podzemljem u Južnoj Africi, prenosi B92.

Južnoafrički list “News24” je, u avgustu 2014. godine, objavio da je čovjek pod tim imenom radio kao agent bezbjednosne službe u toj zemlji.

Nedavno je u Johanesburgu ubijen Milan Ðuričić, koji je osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja.

Ovaj sajt tvrdi da je ubijeni muškarac Gorgija Gorg Darmanović bio izvor za knjigu južnoafričkog novinara Žaka Pauva "The President's Keepers", koja je razotkrila sumnjive malverzacije u koje je bivši predsjednik Zuma navodno bio umiješan.

"Njuz 24" navodi i da se ime muškarca ubijenog u Beogradu pojavilo u slučaju iznuđivanja novca u čijem je središtu Modak. 

U januaru je, na sudu u Kejptaunu, tokom razmatranja Modakovog zahtjeva za kauciju u slučaju iznuđivanja, policijski pukovnik koji istražuje o tučama u klubovima, Šarl Kinear, rekao da je osoba kojoj je Modak telefonirao u Srbiji "ista ona osoba koja je dala informacije za prvih nekoliko poglavlja knjige 'The President's Keepers'". 

Kinear je pri tom, tvrdi južnoafrički sajt, mislio na Darmanovića. 

"To pokazuje u kakvim je odnosima Modak sa ljudima u južnoafričkoj vladi", rekao je tada Kinear. 

Dio snimljenog razgovora koji je Modak imao, očigledno, sa Darmanovićem, emitovan je tokom razmatranja zahtjeva za kauciju koje je trajalo od polovine decembra 2017. do kraja februara 2018, navodi južnoafrički sajt. 

Šta piše u knjizi za koju je navodno Darmanović dao informacije

U Pauvovoj knjizi, govori se o mrežama moćnika, korupciji i pozadini režima Džejkoba Zume, a podnaslov knjige je "Oni koji Zumu drže na vlasti i van zatvora".

U prvim poglavljima, za koja je navodno dio materijala autoru dao neko iz Srbije, govori se o susretima autora sa bivšim obavještajcem u Moskvi i njegovim saznanjima o dolasku Zume na vlast 2009. godine.

20180214t205916z1612772458rc18e4912a80rtrmadp3safricapolitics

Džejkob Zuma

Knjiga je izdata u oktobru 2017. godine, a opisuje stvaranje "mafijaške države u državi" i optužuje Zumu i njegove saradnike za pronevjeru, izbjegavanje poreza, finansijske malverzacije, kao i da Zuma svakog mjeseca dobija oko 70.000 dolara od jedne privatne kompanije.

Nacionalna agencija za sigurnost Južne Afrike tražila je sudsku zabranu daljeg prodavanja knjige, samo nekoliko dana nakon što je izdata, pozivajući se na kršenje Zakona o privatnosti, obavještajne sigurnosti i objavljivanje povjerljivih poreskih izvještaja.

Knjiga je uprkos tome postala međunarodni bestseler, a zbog problema sa distribucijom, na kraju je objavljena u cjelini na internetu. Pauv je na promociji knjige, koju je obilježio "slučajan nestanak struje", rekao da je spreman na višegodišnje povlačenje po sudovima. Kako je rekao kasnije, zbog knjige je dobio niz prijetnji smrću.

Zuma je jedan od kontroverznijih afričkih lidera, čija je vladavina obilježena nizom skandala, optužbi za silovanje, korupciju i pranje novca, a više puta je "preživio" glasanje o nepovjerenju.

Ubistvo u Beogradu

Ranije juče, beogradski mediji su prenijeli da je muškarac star oko 50 godina, na koga je oko podne pucano iz vatrenog oružja na Novom Beogradu, preminuo nekoliko sati kasnije u Zemunskoj bolnici. 

Tanjugu je prethodno u MUP-u rečeno da se pucnjava dogodila oko 12 sati u Ulici aleksinačkih rudara 3-5, nakon čega je povrijeđeni još uvijek davao znake života. 

Ubijeni je rođen u Johanezburgu i njegova likvidacija dovodi se u vezu sa organizovanim kriminalnim grupama koje se u Južnoafričkoj Republici bave švercom i prodajom narkotika.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.