Poboljšanje odnosa između Crne Gore i Rusije ne može
Moskva

Od Moskve sve zavisi

Poboljšanje odnosa između Crne Gore i Rusije ne može "preko noći"

Poboljšanje odnosa Crne Gore i Rusije neće se dogoditi “preko noći”. Mala Crna Gora i velika Rusija nemaju istu težinu i odnos dvije zemlje zavisi od zvanične Moskve, saglasni su analitičar Dušan Janjić i Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Janjić za Pobjedu poručuje da će se Rusija polako povlačiti iz neposrednog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ali ne treba imati iluziju da će brzo doći do poboljšanja odnosa dvije zemlje.

“Taj se odnos suštinski neće promijeniti dok se ne postigne širi dogovor između SAD i EU sa Rusijom da ovaj dio Balkana prepuste EU i NATO -u”, kazao je Janjić.

Nagovještaj da bi odnosi Crne Gore i Rusije mogli postepeno da se “otopljavaju dao je nedavno novoizabrani crnogorski predsjednik i lider DPS-a Milo Đukanović, koji je kazao da namjerava tokom predstojećeg mandata da brine o poboljšanju odnosa svoje zemlje sa Rusijom.

U prilog tome da bi odnosi dvije države mogli biti popravljeni, ide i čestitka predsjednika Rusije Vladimira Putina Đukanoviću nakon što je izabran za šefa države.

Janjić, međutim, smatra da neće tako brzo doći do normalizacije političkih odnosa zvanične Moskve i Podgorice.

“Sve zavisi od Moskve jer odnos je takav da Crna Gora i Rusija nemaju istu "težinu". Sve dok Rusija bude igrala na podizanju tenzija na Zapadnom Balkanu, a za to imala dobrog saveznika u Srbiji, Crna Gora će biti kolaterala”, rekao je Janjić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora nije ni sankcijama, ni svojim ponašanjem posebno pogodila interese Rusije, ali je, kako je kazao Janjić, pokazala da jedna mala država može donositi samostalno odluke, i to one koje su za Moskvu najneprihvatljivije, kao što je ulazak u NATO.

“Crna Gora kao članica NATO-a nije tako lako meta. Po meni, Rusija će se polako povlačiti iz neposrednog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, pokušavati da izgradi, ali ne do kraja odnose sa zvaničnom Podgoricom i koristiti tu smanjenu tenziju za eventualno dalju eskalaciju nestabilnosti, od Kosova preko Sandžaka koji se djelimično tiče sa nekoliko opština i Crne Gore, prema Republici Srpskoj”, dodao je Janjić.

Momčilo Radulović kaže za Pobjedu da je u odnosu male Crne Gore i velike Rusije ipak na Rusiji da napravi prve značajne korake na normalizaciji odnosa dvije zemlje.

“Crna Gora nije ni u jednom trenutku dala povod, niti je imala bilo kakvu aktivnost koja je išla ka rušenju tih odnosa. Sa svim spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore Rusija je bila odavno upoznata”, kazao je Radulović, ističući da je teško očekivati da Rusija promijeni svoje dosadašnje stavove i ponašanje.

Prema njegovim riječima, poboljšanje odnosa Crne Gore i Rusije doprinijelo bi smanjivanju tenzija.

“Čestitka Putina Đukanoviću i dobar prijem te čestitke bili su nagovještaj nekih novih inicijativa ka poboljšanju tih odnosa. Međutim, ne treba gubiti iz vida da su odnosi dvije zemlje bili veoma zategnuti i da stepen uticaja Rusije ne samo u Crnoj Gori, već i čitavom regionu, raste intenzivno već godinama. Taj uticaj ima prilično negativnu konotaciju na stabilnost unutrašnjih političkih prilika kako u regionu, tako i u Crnoj”, kazao je Radulović.

On je istakao da bi, ukoliko Rusija narednih mjeseci, pa i godina, bude napravila određene korake koji bi vodili ka stabilizaciji političkih prilika u Crnoj Gori, to moglo biti shvaćeno kao put ka poboljšanju odnosa na bilateralnom planu.

“Ukoliko, međutim, Rusija bude nastavila da intenzivno podržava one političke snage koje utiču na destabilizaciju Crne Gore, teško možemo očekivati da će do takvog poboljšanja doći u narednom periodu”, dodao je Radulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.