Fenomenalna ponuda za lokalne izbore
Foto: Shutterstock

U slici i riječi

Fenomenalna ponuda za lokalne izbore

Kako protiče koji izborni ciklus u Crnoj Gori tako se politička ponuda uvećava. Zakonom tržišta, a to je na Balkanu izgleda najjači zakon i u politici, uvećava se i ponuda za biračko tijelo koje u onoj početnoj, idealnoj, varijanti čine svi građani Crne Gore.

Politika je posao, ili kako je sada modernije reći biznis. Biznis u koji oni koji stoje iza ponude ulažu sredstva u njen marketing i promociju jer to je najlakši način da stignu do građana. A u demokratiji važi pravilo jedan građanin jedan glas.

Ponuda se razlikuje od partije do partije ali prekriva širok dijapazon podjela koje u Crnoj Gori egzistiraju. Svaka nacionalna i vjerska razlika u Crnoj Gori ima partiju koja je uključuje u svoju političku ponudu. A Crna Gora može biti ponosna na broj svojih podjela i shodno tome i broju partija koje ih zastupaju. Tu su i različite ponude ekonomskog viđenja stvarnosti jer su politika i ekonomija neraskidive, makar tako tvrdi politička ekonomija. Nabrajanje kompleksnosti crnogorske političke scene potrajalo bi.

Crna Gora je, kao uostalom i cjelokupna planeta, mnogo brže savladala tehnološke inovacije nego društvene procese. Tako su politički djelatnici, kako su se profesionalni političari zvali u prošlom sistemu, spoznali snagu koju mediji imaju kao kanali komunikacije sa stanovništvom. Političke partije svoju ponudu sada nude u što boljem pakovanju, trudeći se da bude što raznovrsnija. Ova lokalna se može nazvati i fenomenalnom.

Pored standardnih istraživanja javnog mnjenja gdje Vas kroz upitnike pitaju šta Vam treba da bi to mogli i da Vam ponude, političari tu svoju ponudu moraju učiniti i aktuelnom. Tako sada već svi znamo da će mladi, nezaposlenost, borba protiv kriminala i korupcije biti ponuda svih koji sebe iole smatraju ozbiljnim. Tu su i vješto urađene makete i animacije, koje bi trebalo onima koji ih gledaju da olakšaju pri odluci kojoj ponudi da se privole. Na ekranima se zidaju razni mostovi, autoputevi, stadioni, zološki vrtovi, razne zgrade, kaldeme…Neke stvari su, poput zološkog vrta u Podgorici u političkoj ponudi prvi put. Mogle bi se dodati i neka opservatorija, opera i balet…neka fabrika, aerodrom… Mnogo nama stvari fali. A sve ono što nama fali može biti predmet političke ponude. Tako je to svuda.

Mi, a naučnici kažu da je tako na cijelom Balkanu, živimo u pretpolitičkim društvima. Dakle živimo u društvima  koja dijele stvari koje teško da su zološki vrt ili opservatorija. Štaviše, godine prolaze a mi kao društvo još nijesmo uspjeli da iznjedrimo stvar oko koje bismo mogli zajednički da se složimo. To je u nauci prepoznato kao preklapajući konsenzus, kao stvari koje su nesporne za svakog građanina. To je ustvari osnova građanskog društva, neke stvari oko kojih se rasprava (politika) ne vode. 

To ne može nadomjestiti ni samo na prvi pogled, fenomenalna ponuda koja se nudi građanima Crne Gore za lokalne izbore. Oni još nijesu naučili da naprave razliku između onog što se kaže i onog što im se uradi. A to je osnova politike.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.