Foto:Tara

"Tara" proizvela prvi crnogorski automat

Mojkovačka fabrika oružja „Tara“ predstavila je prvi automat napravljen u Crnoj Gori TM-9, pušku TM-10 i druge proizvode na sajmu naoružanja u Kuala Lumpuru.

Izvršni direktor Tare Radoje Kljajević naglasio je da fabrika već godinama proizvodi malo oružje, ali da su na sajmu u Maleziji predstavljene nove i modifikovane verzije.

„Tara“ je konstruisala prvi crnogorski automat TM-9, u kalibru 9 puta 19 milimetara.

TM9

Foto:Tara

To oružje je dizajnirano specijalno za snage bezbjednosti, a male dimenzije omogućavaju lako rukovanje u vozilima i zatvorenom prostoru, navodi se u opisu proizvoda.

Osim automata, predstavljena je i jurišna puška TM-10 u kalibru 7,62 milimetra, koji se najčešće koristi za precizno gađanje, kao i kompaktna verzija pištolja TM-9, piše portal RTCG.

„Rad na konstruisanju oružja trajao je nekoliko godina, radi se o ozbiljnom razvojnom poduhvatu koji je podrazumijevao ulaganje ogromnih novčanih sredstava. Nabavljene su savremene automatizovane multifunkcionalne mašine, angažovan stručan inženjerski kadar iz oblasti proizvodnje oružja iz Austrije, Nemačke i Srbije. U pitanju je međunarodna saradnja, s tim što naglašavamo da se izrada svih osnovnih delova obavlja u Mojkovcu, u Crnoj Gori“, objasnio je Kljajević za RTCG.

Cijena je ,kakao kaže, na svjetskom tržištu veoma povoljna i konkurentna, te smatraju da se mogu porediti sa oružjem velikih proizvođača.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.