Samostalan život mora biti omogućen svima
Foto: AA

Osobe sa invaliditetom u Podgorici poručile

Samostalan život mora biti omogućen svima

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore danas obilježava Evropski dan samostalnog života. Osobe sa invaliditetom poručile su da samostalan život mora biti omogućen svima i pozvale na podizanje glasa i ostvarivanje prava koja garantuju jednakost.

Na trotoaru između biblioteke "Radosav Ljumović“ i zgrade Skupštine Glavnog grada u Podgorici, održano je okupljanje osoba sa invaliditetom, kojima su danas podršku pružili brojni građani, diplomate, političari, socijalni radnici, prenosi Anadolija.

2018050423016675433347650Web

Oni su učestvovali u simulaciji i zajedno sa osobama sa invaliditetom prošetali podgoričkim ulicama. 

2018050423016675433347655Web

Aleksandra Pavićević, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, kazala je da je današnji dan prilika da se svi podsjete na važnost samoprihvatanja i samoživota osoba sa invaliditetom. 

"Samostalan život mora biti jednako dostupan svima. Samostalan život ne znači da želimo da živimo sami i odvojeni. Samostalnost je stanje uma, a ne mišićna funkcija. Pozivam sve osobe sa invaliditetom da podignu svoj glas i traže ono što im je društvo garantovalo-jednakost“, kazala je Pavićević. 

2018050423016675433347651Web

Koliko je ustvari težak život za osobe sa invaliditetom prilikom prelaska ulice, ulaska u autobus, pristup institucijama, danas su se uvjerili crnogorski političari, koji su učestvovali u simulaciji. 

2018050423016675433347652Web

Tako su Mladen Bojanić, predsjednički kandidat na nedavno održanim izborima, Dritan Abazović, predsjednik Građanskog pokreta URA, Vladimir Joković, predsjednik SNP-a, Branka Bošnjak, odbornica u Skupštini Glavnog grada, Đorđe Suhih, predsjednik Skupštine Glavnog grada , Jovo Rabrenović, predsjednik odbora Liberalne partije Glavnog grada, i Sonja Radunović, odbornica Demokrata u Skupštini Glavnog grada, vozeći se u invalidskim kolicima, hodajući sa povezom na očima i sa štapom u ruci simulirali svakodnevni život osoba sa invaliditetom i na taj način podržali današnju akciju.

Evropski dan samostalnog života obilježava se 5. maja i predstavlja godišnji događaj koji služi podizanju svijesti o pravu na samostalni život i značaju samostalnog života za osobe sa invaliditetom.

Obilježavanje Evropskog dana samostalnog života pokrenula je Evropska mreža za samostalni život 2014. godine i ovaj događaj svake godine privlači sve više pristalica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.