Arbitražni tribunal u Parizu u potpunosti odbio zahtjev CEAC-a

Potvrđena ispravnost postupanja Crne Gore

Arbitražni tribunal u Parizu u potpunosti odbio zahtjev CEAC-a

Ad hoc komitet, koji je formiran pri Arbitražnom tribunalu Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu, donio je odluku kojom u potpunosti odbija zahtjev CEAC-a za poništaj ICSID arbitražne odluke koja je donijeta u korist Crne Gore u julu 2016. godine.

Ovom odlukom, ICSID arbitražna odluka protiv CEAC-a iz jula 2016. godine je dodatno osnažena, budući da je CEAC iscrpio sva pravna sredstva, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva ekonomije.

S obzirom na to da su svi zahtjevi CEAC-a odbijeni, CEAC je obavezan da snosi sve troškove postupka, uključujući i troškove Crne Gore, dodali su iz tog resora.

-Dosuđivanje troškova zastupanja, koje inače nije često u postupcima ove vrste, potvrđuje ispravnost postupanja Crne Gore u konkretnom slučaju- naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Podsjećaju da je odluka u ovom postupku donijeta 26. jula 2016. godine i da je njom Tribunal zaključio da  CEAC nema "sjedište" na Kipru, odnosno da ne ispunjava uslove za "investitora" u smislu člana 1(3)(b) sporazuma o zaštiti stranih investicija sa Kiprom, usljed čega je Tribunal nenadležan za ovaj spor.

Tribunal je tada, takođe, obavezao CEAC da snosi sve troškove postupka, uključujući i troškove Crne Gore.

Nakon donošenja odluke Tribunala, CEAC je pokrenuo  postupak poništaja arbitražne odluke i zahtijevao odlaganje izvršenja arbitražne odluke do odlučivanja o zahtjevu za poništaj. Formiran je ad hoc komitet, a predmetni postupak se odvijao prema ugovorenom procesnom rasporedu do donošenja konačne odluke u korist Crne Gore početkom ovog mjeseca.

Takođe, iz Ministarstva ekonomije podsjećaju da je početkom 2017. godine UNCITRAL Arbitražni tribunal u Beču u arbitražnom postupku protiv države Crne Gore odbio sve tužbene zahtjeve CEAC-a i utvrdio da Crna Gora nije prekršila Ugovor o poravnanju.

Pomenutim odlukama, kao i pripremom odbrane u postupcima, Crna Gora je pokazala da ozbiljno shvata svoje međunarodne obaveze i da će u skladu sa međunarodnim pravom štititi svoja prava i interese kada je suočena sa neosnovanim navodima - zaključuju iz Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.