Svi društveni akteri da pokažu odgovornost prilikom imenovanja članova Sudskog savjeta
Foto:gov.me

Pažin sa predszavnicima Venecijanske komisije

Svi društveni akteri da pokažu odgovornost prilikom imenovanja članova Sudskog savjeta

Blokada izbora članova Sudskog savjeta u Skupštini Crne Gore imala bi brojne negativne efekte na ključne reforme u oblasti vladavine prava, kao temelja ukupnog društvenog i ekonomskog razvoja Crne Gore, naglasio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije.

 Pažin je izrazio zahvalnost predstavnicima Venecijanske komisije na dugogodišnjoj saradnji i kontinuiranom doprinosu izgradnji crnogorskog zakonodavnog okvira po najvišim evropskim standardima. 

"U tom smislu, izrazio je očekivanje da će, uz podršku Venecijanske komisije, i aktuelno pitanje izbora članova Sudskog savjeta, koje je problematizovano odlukom opozicije da ne učestvuje u radu Skupštine, biti prevaziđeno u skladu sa najboljom uporednom praksom", saopšteno je iz Vlade nakon sastanka.

Šef delegacije Venecijanske komisije Filip Dmitrov zahvalio je Pažinu na dugogodišnjoj produktivnoj saradnji koju Crna Gora ostvaruje sa ovim ekspertskim tijelom Savjeta Evrope.

"Izrazio je, takođe, nadu da će svi društveni akteri u Crnoj Gori prepoznati značaj nesmetanog funkcionisanja sudske vlasti i da će, u skladu sa tim, pokazati potrebnu odgovornost i konstruktivnost prilikom imenovanja članova Sudskog savjeta, kao tijela koje obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija", kaže se u saopštenju.

Delegacija Venecijanske komisije boravi u Crnoj Gori, na poziv potpredsjednika Vlade Zorana Pažina, u cilju razmatranja načina za prevazilaženja problema moguće blokade u radu Sudskog savjeta, usljed najava opozicije da neće učestovati u radu Skupštine prilikom izbora članova Savjeta iz reda uglednih pravnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.