Nobelova nagrada za književnost ove godine neće biti dodijeljena
Foto:AFP

Zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i drugih problema

Nobelova nagrada za književnost ove godine neće biti dodijeljena

Švedska akademija objavila je da Nobelova nagrada za književnost ove godine neće biti dodijeljena zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i drugih problema u Odboru koji odlučuje o laureatima.

Iz akademije su naglasili da će nagrada za 2018. godinu biti dodijeljena naredne.

Odluka je donesena na redovnom sedmičnom sastanku u Stokholmu, a zbog činjenice da Švedska akademija nije bila u stanju da izabere pobjednika nakon niza navoda o seksualnom zlostavljanju i finansijskim malverzacijama, prenosi Anadolija.

Akademija u saopštenju navela da je odluka “došla s obzirom na trenutno smanjeno povjerenje javnosti prema Švedskoj akademiji“.

Od izbijanja skandala u Švedskoj akademiji sedam članova Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za književnost podnijelo je ostavku, uključujući i prvu ženu predsjednicu u istoriji.  

Biće to prvi put od ratnog vremena 1943. godine da prestižna nagrada za književnost neće biti dodijeljena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.