Odakle svi bježe, tamo idu oni
Foto:Kodex

Međunarodni dan vatrogasci obilježavaju u brojnim problemima

Odakle svi bježe, tamo idu oni

Na Međunarodni dan vatrogasaca-spasilaca Ratko Pejović Predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca Crne Gore ukazuje na mnoge i dugogodišnje probleme koje imaju vatrogasci-spasioci u Crnoj Gori. Dio problema je, poručuje, lako i na kraći rok rješiv uz dobru volju.

"Požari, poplave, saobraćajni udesi te druge vrste tehničkih intervencija, elementarne nepogode - sve su to poslovi koje obavljaju vatrogasci-spasioci.Zanimanje vatrogasca-spasioca je izuzetno opasan ali nadasve human posao. Obavljajući poslove koji su propisani zakonom i dati nam u nadležnost često žrtvujujemo zdravlje i sopstvene živote spasavajući živote drugih i imovinu građana. Jer odakle svi bježe tamo idemo mi", podsjeća Pejović.

Danas 4. maja, na Međunarodni dan vatrogasaca-spasilaca on želi da ukaže na mnoge i dugogodišnje probleme koje imaju vatrogasci-spasioci u Crnoj Gori.

-Dio problema je naravno lako i na kraći rok rješiv uz dobru volju i obostrano razumjevanje dok drugi čekaju sistemska rješenja izradom novih i boljih zakonskih propisa - navodi Pejović.

On je naveo  samo neke od tih problema:

"Vatrogasci-spasioci ne posjeduju adekvatnu i atestiranu ličnu zaštitnu opremu dok je kolektivna oprema ako je i posjeduju stara i po nekoliko desetina godina.U mnogim službama ne radi dovoljan ili optimalan broj vatrogasaca-spasilaca obzirom na veličinu, broj stanovnika i rizike koji se nalaze u pojedinim opštinama", naveo je Pejović. Dodaje da vatrogasci-spasioci vrše i druge poslove koji im nijesu propisani zakonom.

6405094640216782aab7a6b1d9b49feb5696aa1642a0ce

Pejović: Naši problemi uz dobru volju lako rješivi

 

Osim toga,vatrogasci nisu adekvatno plaćeni.

"Lični dohoci su im nerealno mali u poređenju sa opasnostima i naporima kojima su izloženi u svakodnevnom radu. I takve zarade nerijetko kasne i po nekoliko mjeseci i neujednačene su od grada do grada.Porezi i doprinosi te staž u uvećanom trajanju nije im uplaćen i po nekoliko godina. Uslovi za odlazak u penziju su takvi da ih mali broj vatrogasaca-spasilaca može ispuniti pa su prepušteni na milost Zavoda za zapošljavanje u svojim poznim godinama", ističe Pejović.

Takođe, u pojedinim službama vatrogasci-spasioci nijesu kolektivno osigurani u slučaju povreda, profesionalne bolesti ili smrti na radnom mjestu, naveo je Pejović u svom saopštenju povodom Dana vatrogasaca-spasilaca.

"Službe zaštite nemaju akte o procjeni rizika na radnom mjestu a prostorije u kojim borave vatrogasci-spasioci su neuslovne i ne zadovoljavaju ni minimum standarda. Vatrogasci-spasioci su često izloženi mobingu i prijetnjama od strane poslodavaca koji ih nerijetko shvataju kao balast i opterećenje i nepotreban trošak  za slabo stojeće budžete lokalnih uprava", upozorava Pejović i dodaje:

"Da bi ispunili svoju misiju da pomognemo, sačuvamo i spasimo ljudske živote i imovinu prevashodno nas mora biti dovoljno, moramo imati sa čim da radimo i na kraju a ne manje važno za posao koji obavljamo moramo biti adekvatno plaćeni.Kolege vatrogasci-spasioci, čestitam vam 4. maj, Međunarodni dan vatrogasaca-spasilaca uz nadu da ćemo navedene probleme uspjeti riješiti i mnogo prije nego što očekujemo", zaključuje  Predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca Crne Gore.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.