Tanok: Želim pristupanje Crne Gore EU prije 2025. godine
Čarls Tanok

Veliki pobornik proširenja

Tanok: Želim pristupanje Crne Gore EU prije 2025. godine

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarls Tanok veliki je pobornik proširenja EU na Zapadni Balkan. U razgovoru za Pobjedu kaže da bi bio srećan ukoliko naša zemlja postane dio Unije i prije 2025. godine i dodaje da je prošlo vrijeme ratova na ovim prostorima.

– Mislim da nije korisno govoriti o ratovima na Balkanu. Jasno je da postoje napetosti u regionu, ali vjerujem da postoji jaka volja među ljudima da krenu naprijed i da prevaziđu konflikte, koji pripadaju prošlosti. Članstvo u EU može samo pomoći na tom putu i ja sam veliki pobornik proširenja EU na Zapadni Balkan – rekao je Tanok za Pobjedu.

Komentarišući Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori kazao je da se oni temelje na osnovu jasnih mjerila i kriterijuma.

"Oni traže konkretne zakonske reforme, ali isto tako vode evidenciju o sprovođenju tih zakonskih reformi. Crna Gora nastavlja sa sprovođenjem zadatih reformi, ali očigledno je potrebno učiniti još više, a za to je potrebno i dodatno vrijeme", naveo je Tanok za Pobjedu.

Na pitanje da li bi  EU trebalo da bude oštrija prema vladama Zapadnog Balkana smatra da je trenutni pristup, pravi pristup.

"Evropska unija je pokazala ogromnu posvećenost politici proširenja na region Zapadnog Balkana, koji je posebno naglašen ove godine. Riječ je o ohrabrivanju i pružanju podrške vladama u sprovođenju reformi, kako bi se postigao cilj ulaska u Evropsku uniju", kazao je Tanok.

Upitan da li vjeruje da za vrijeme mandata novog predsjednika Mila Đukanovića naša zemlja može postati dio Evropske unije kaže:

"Evropska komisija je očigledno govorila o perspektivi pristupanja do 2025. godine, ali ja bih, naravno, bio prvi koji bi poželio crnogorsko pristupanje EU prije tog datuma", rekao je izvjestila EP za Pobjedu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.