Pepa prase proglašena subverzivnom
Ilustracija

Pepa prase proglašena subverzivnom

Kineska internetska platforma "Duđin" uklonila je klipove britanskog crtanog filma "Pepa Prase" jer je ocijenjeno da je "subverzivan" i da je postao ikona lijenština i antisocijalne omladine.

Najmanje 30 hiljada video klipova uklonjeno je sa popularne platforme, a na sajtu je zabranjen hešteg "PeppaPig, piše list "Global tajms".

Prema dokumentima koje je list citirao, BBC-jev crtani film cenzurisan je na "Duđinu" na isti način kao sadržaji sa muškarcima koji se oblače kao žene, eksplicitnom golotinjom ili "erotskim ponašanjem".

Crtana serija se u Kini prikazuje od sredine dvijehiljaditih i postala je veoma popularna kroz epizode sinhronizovane na mandarinski jezik.

Popularnost je krajem 2017. godine počela da se širi među omladinom starijeg uzrasta, a mnogi su počeli da stavljaju privremene tetovaže "Pepa Prase" na selfijima.

U prodaji su se pojavile šolje, satovi i odjeća sa slikom popularnog ružičastvog praseta, glavnog junaka ovog crtaća.

"Narodni dnevnik", glasilo vladajuće Komunističke partije, prošle sedmice je kritikovao štetan uticaj komercijalizacije "Pepe", što ohrabruju popularne ličnosti na internetu.

"Mnogi đaci pokušavaju da se istaknu nadmetanjem za 'Pepa Prase' satove ili druge predmete, od čega korist imaju proizvođači falsifikovane robe", naveo je list.

"Global tajms" opisuje "zavisnost" među djecom i piše da se roditelji žale da djeca, ohrabrena crtanim filmom, "grokću i skaču u barice".

Nezavisne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.