Akcioni dan namijenjen srednjoškolcima sjutra u Bijelom Polju
Foto: Unija srednjoškolaca Crne Gore

Dobijaju dnevnicu od 10 eura

Akcioni dan namijenjen srednjoškolcima sjutra u Bijelom Polju

Unija srednjoškolaca Crne Gore će sjutra, 4. maja 2018. godine, na teritoriji Opštine Bijelo Polje, realizovati projekat 'Akcioni dan'. Projekat realizuje Unija uz podršku fondacije SHL iz Berlina.

Tim povodom organizuju konferenciju za medije, koja će biti održana u 10:30h u Opštini Bijelo Polje u kancelariji broj 22.

"Na konferenciji će u ime organizatora projekta govoriti Generalni sekretar UNSCG Jovan Bojović, u ime poslodavaca - saradnika na projektu Saida Čikić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu - Opština Bijelo Polje kao i srednjoškolci - učesnici projekta", saopštila je Unija srednjoškolaca.

Podsjećaju da je Unija srednjoškolaca prošle godine organizovala pilot projekat samo na teritoriji Glavnog grada, a da se ove godine pored njega projekat realizuje i u Bijelom Polju i Baru.

"Projekat „Akcioni dan“ već od 1968. godine sprovodi se u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope, a poznat je pod imenom 'Action day', odnosno Social day'. Projekat podrazumijeva da, tokom jednog dana, učenici širom zemlje dobiju priliku da određen vremenski period budu zaposleni u preduzeću, na radnom mjestu koje je u skladu sa njihovim obrazovnim profilom, kako bi stekli nova saznanja,  bez obaveze da tokom ta 24h pohađaju nastavu u školi. Izuzetno, učenici opšteg obrazovnog profila bili bi raspoređeni na radnim mjestima koja im budu bila obezbijeđena", saopšteno je.

Za svoj rad, kako se navodi, srednjoškolci od poslodavca kod kojeg su pružali usluge rada, dobijaju dnevnicu u iznosu od 10 EUR, a sve prikupljene dnevnice se uključuju u poseban fond. Sav prikupljen novac biće usmjeren na finansiranje projekata srednjoškolskih učeničkih parlamenata Crne Gore, koji su od važnosti za obrazovni sistem, razvijanje omladinskog aktivizma, suzbijanje diskriminacije, vršnjačkog nasilja, govora mržnje, te podizanje svijesti o drugim društveno važnim temama i pitanjima. 

Ukratko, projekti koji bi imali mogućnost da konkurišu za novac za cilj svog djelovanja moraju imati poboljšanje pozicije mladih kroz razvijanje njihovih kapaciteta i znanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.