Rijetki plivači među mačkama

Grade posebno dizajniranje bazene za van mačke (FOTO)

Rijetka i ugrožena vrsta van mačke, nastanjene uglavnom oko jezera Van na istoku Turske, koju karakteriše svilenkasto bijela dlaka i smeđe-plave oči, jedna je od rijetkih iz porodice mačaka koje vole da plivaju.

 Tim povodom, u Vanu će se graditi posebno dizajnirani bazeni namijenjeni za ovu vrstu mačaka, javlja Anadolija.

Van mačke, koje karakteriše vesela narav i izrazita naklonost ka vodi i plivanju, priznate 1969. godine od Međunarodne felinološke federaciju (FIFe). Obzirom na prirodu i karakteristike, van mačka smatra se najznačajnijom živom kulturnom baštinom grada Vana, ali i šire.

Istraživački centar pri Univerzitetu YYU u Vanu radi na zaštiti ove vrste mačaka kroz niz projekata, a direktor Centra Abdullah Kaja je u razgovoru za AA rekao je kako je u toku projekat gradnje posebnih bazena u kojima će van mačke plivati.

"Van mačka je jedina iz svoje porodice koja pliva. Obzirom da van mačke čuvamo na jednom mjestu, bilo je neophodno da im obezbijedimo bazene u kojima bi mogle plivati. Tako smo za njih počeli praviti posebne bazene", rekao je Kaja.

Govoreći o tome kako van mačke privlače turiste iz svih dijelova svijeta, Kaja je kazao kako Van na mjesečnom nivou posjeti oko pet hiljada turista.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.