Popović Samardžić: Ministarstvo zdravlja obezvrijedilo znanje i zvanje izabranih doktora
ilustracija

Dobro je, samo kad je elektronski

Popović Samardžić: Ministarstvo zdravlja obezvrijedilo znanje i zvanje izabranih doktora

Dobro je, konstatovaše. Počeli su crnogorski građani da osjećaju korist od reformi u zdravstvu. Štaviše, većina ispitanika posljednjeg CAZASovog istraživanja smatra da se u posljednje vrijeme sistem zdravstvene zaštite, odnosno kvalitet pruženih usluga u zdravstvu, „ili veoma povećao ili se uglavnom poboljšao“.

„To ukazuje na to da građani primjećuju i doživljavaju u praksi reforme i poboljšanja, kako na primarnom, sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene zaštite“, rekla je Sanja Šišović iz CAZASa, koja je rukovodila istraživanjem.

Dobro je, konstatovaše. Mada zabrinjava što oko 40 procenata ispitanika ne zna kome bi se obratilo ukoliko bi neko njihovo pravo kao pacijenta bilo ugroženo a njih polovina zna nekoga ko je dao pare da bi ostvario zdravstvenu uslugu. I to ne pare da plati račun kod privatnika nego mito u državnom sistemu. Mada, skloni smo mi da pretjerujemo po onoj Bećkovićevoj „Reče mi jedan čoek“...

Opet, da budemo precizni, jedno drugo istraživanje koje je ovih dana prezentovala SZO kaže da crnogorski građani 40 procenata zdravstvenih usluga plaćaju, odnosno ostvaruju kod privatnika. To je već podatak koji se može egzaktno dokazati dok ova priča o mitu i korupciji teško da može.

Trenutno se bije bitka za elektronsko zdravstvo. Da se sve uvede u baze, baze pretražuju, specijalistički pregledi zakazuju...sve elektronski. Pa da nas periodično obavještavaju koliko se to građana nije prijavilo na elektronski zakazan pregled, a broje se već sada hiljadama ti prazni, elektronski termini. 

597add3fd15044ffa3d9432e0a0a0a67knjizicacgpreviewGrađani 40 procenata zdravstvenih usluga plaćaju, kaže istraživanje SZO

 

„Projekat elektronskog zakazivanja uveden je na način koji se suprotstavlja svakoj dosadašnjoj reformi zdravstvenog sistema, svakom zacrtanom cilju unaprijeđenja zdravstvene zaštite. Naime, od uvođenja elektronskog zakazivanja izabrani doktori koji su stub zdravstvenog sistema, koji bi trebali biti nosioci povjerenja u zdravstveni sistem postali su administratori, tehničari koji rade sa kompjuterom a ne sa pacijentima. Njihova uloga je da samo prosljeđuju pacijente na sekundarni i tercijarni nivo. Ministarstvo zdravlja je ovim obezvrijedilo znanje i zvanje izabranih doktora.“ konstatuje za Kodex Milena Popović Samardžić, predsjednica Sindikata dokora medicine. 

milenasamardzic

Popović Samardžić: Izabrani ljekari postali administratori

Ali, vide se pomaci u praksi, konstatuju istraživanja. Navikavaju se građani na elektronsko zakazivanje, elektronske recepte, elektronsko liječenje, elektronsko zdravstvo...

Crnogorsko zdravstvo je sada, kao i svi mi uostalom, među javom i med snom. Skoro polovina građana ne zna kome bi se žalilo kad bi zaključili da su im prava ugrožena, skoro polovina se navikla da plaća za ljekarske usluge, skoro polovina zna nekoga da je dao mito da bi dobio zdravstvenu uslugu. Ali su počeli crnogorski građani da osjećaju korist od reformi u zdravstvu. Korist je izgleda tolika da se mnogi i ne odazivaju na preglede ljekarima specijalistima kad ih na pregled pošalju oni njihovi, izabrani..  

„Projekat elektronskog zakazivanja ima dalekosežene posljedice. Značajno poskupljuje zdravstveni sistem koji i onako nema dovoljno novca za održiv rad, dovodi do opterećenja sekundarnog i tercijarnog nivoa gdje imamo već značajan deficit ljekara, što dodatno unosi haos u svakodnevni rad i podstiče njihov dalji odliv.“ konstatuje za Kodex Milena Popović Samardžić, predsjednica Sindikata dokora medicine.

Idi dok si mlad, rekla bi jedna folk diva koja je ovih dana, doduše sa drugim stihom, ušla u čitanke. Mada i to pokazuje koliko znamo. Ceca pjeva a Marina piše.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.