Medenica: Sudstvu prijeti blokada
Vesna Medenica

Sastanak sa delegacijom Venecijanske komisije

Medenica: Sudstvu prijeti blokada

Delegacija Venecijanske komisije koju predvodi Filip Dimitrov sastala se danas sa predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom, u okviru njihove zvanične posjete Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju kabineta predsjednice Vrhovnog suda, Medenica je predočila sagovornicima postojeća ustavna i zakonska rješenja i izvjesnu blokadu rada Sudskog savjeta ukoliko opozicione partije, učešćem u Skupštini Crne Gore, 2/3, odnosno 3/5 većinom ne izaberu članove Savjeta iz reda uglednih pravnika.

03052018vkJPG

Sa sastanka

"Delegacija Venecijanske komisije je upoznata sa činjenicom da je sudska grana vlasti započela proceduru izbora članova iz reda sudija, da je Komisija za izbor utvrdila listu kandidata i da će Konferencija sudija u junu izabrati nove članove Sudskog savjeta", saopšteno je.

Predsjednica Vrhovnog suda izrazila je bojazan da će mogućim neizborom članova Sudskog savjeta od strane Parlamenta Sudski savjet biti u blokadi, a što će se neminovno negativno odraziti na sudsku granu vlasti i odlične rezultate rada sudova.

"Ukazala je da se iz reda uglednih pravnika biraju predsjednik i zamjenik predsjednika Sudskog savjeta, da u 2019. godini prestaje mandat predsjedniku Vrhovnog suda, kao i mandati za čak 13 predsjednika sudova, te da je neophodno iznaći deblokirajući mehanizam kako bi sudska vlast nesmetano funkcionisala, a građani uživali punu sudsku zaštitu svojih prava. Delegacija Venecijanske komisije zahvalila se na povjerenju da riješe novonastali problem i inicijativi za posjetu Crnoj Gori koja je potekla od predsjednice Medenice", saopšteno je.

Iz kabineta podsjećaju da se Medenica u januaru ove godine susrela sa generalnim sekretarom Venecijanske komisije Tomasom Markertom kojom prilikom mu je ukazala na izvjesnu blokadu procedure izbora novog Sudskog savjeta Crne Gore nakon isteka mandata postojećem sastavu, 2. jula 2018. godine, zbog bojkota opozicije u radu Skupštine Crne Gore.

"Tom prilikom, Markert je istakao da Venecijanska komisija ima želju da da puni doprinos za prevazilaženje istaknutog problema i da se aktivno uključi u njegovo rješavanje. Tada je iskazana spremnost da predstavnici Komisije posjete Crnu Goru, razgovaraju sa opozicionim strankama i ponude rješenje za prevazilaženje nemogućnosti postupka izbora i konstituisanja novog sastava Sudskog savjeta", podsjećaju iz Vrhovnog suda.

Delegacija Venecijanske komisije susrešće se i sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Zoranom Pažinom, predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, predsjednikom Sudskog savjeta Mladenom Vukčevićem i ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.