Rušenje hotela Durmitor neprocjenjiv gubitak za Žabljak i nasleđe CG
Hotel Durmitor

Rušenje hotela Durmitor neprocjenjiv gubitak za Žabljak i nasleđe CG

Centar za održivi prostorni razvoj Expeditio iz Kotora podnio je Upravi za zaštitu kulturnih dobara ponovo inicijativu za uspostavljanje prethodne zaštite Hotela Durmitor na Žabljaku .

19. aprila Centar je podnio hitnu inicijativu za uspostavljanje prethodne zaštite Hotela Durmitor na Žabljaku, na osnovu člana br. 20 Zakona o zaštiti kulturnih dobara ("Službeni list Crne Gore" br. 049/10, 040/11, 044/17), s obzirom da je u pitanju nepokretno dobro za koje se pouzdano vjeruje da ima kulturnu vrijednost a kome prijeti rizik od uništenja.

"Naša organizacija je 17.04.2013. godine podnijela inicijativu za uspostavljanje zaštite Hotela Durmitor na Žabljaku. Na osnovu dopisa Uprave za zaštitu kulturnih dobara broj UP/I 02- 74/2013-2 od 6.09.2013. godine ova inicijativa je prihvaćena i stečeni su uslovi za sprovođenje članova 19, 23 i 24 Zakona o zaštiti kulturnih dobara. Međutim, iako je od prihvatanja inicijative prošlo više od pet godina do danas nismo dobili informacije da li je ovaj objekat zaštićen. S obzirom da smo dobili informaciju da je u procesu priprema za rušenje Hotela Durmitor na Žabljaku podnosimo hitnu inicijativu za uspostavljanje prethodne zaštite smatrajući da bi rušenje ovog objekta predstavljalo neprocjenjiv gubitak za prostor u kojem se nalazi ali i za cijelokupno nasljeđe Crne Gore. ", stoji u ranijem obraćanju Centra.

Mediji su 30. aprila objavili informaciju o početku rušenja Hotela Durmitor.

"Molimo vas da, kao institucija koja je po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara odgovorna za uspostavljanje zaštite, hitno reagujete i da nas i javnost Crne Gore, s obzirom da je zaštita kulturnih dobara od javnog interesa (član 3, stav 2 Zakona o zaštiti kulturnih dobara), obavijestite o preduzetim aktivnostima vezanim za podnijetu inicijativu", naveli su u obraćanju Upravi.

Hotel Durmitor nakon serije bezuspješnih pokušaja prodaje je postao vlasništvo Adriatik propertisa.

Hotel „Durmitor“ izgrađen je pred početak drugog svjetskog rata. Tokom rata, jedno vrijeme, predstavljao je partizansku bolnicu. Zapaljen je od strane okupatora a nakon oslobođenja obnovljen. O tome svjedoči spomen ploča postavljenanakon rata na njegovom zidu. Kako pišu mediji, njegov jedinstven izgled putem razglednica ili fotografija viđen je na svim meridijanima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.