Tužilaštvo ispituje trošenje novca u Skupštini za putne naloge
Skupština Crne Gore

Izviđaj još traje

Tužilaštvo ispituje trošenje novca u Skupštini za putne naloge

Osnovno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj povodom izvještaja Državne revizorske institucije o trošenju novca u Skupštini Crne Gore, odnosno 239 putnih naloga za koje je isplaćena akontacija od 120.785 eura, a nijesu razduženi.

Državna tužiteljka Danka Ivanović-Đerić Pobjedi je kazala da još nije donijeta odluka o ovom predmetu.

"U navedenom predmetu pokrenut je izviđaj i u toku su određena vještačenja. Izviđaj će biti završen kada stanje stvari bude u dovoljnoj mjeri razjašnjeno radi donošenja odluke u predmetu", saopštila je Ivanović-Đerić u odgovoru na pitanje kada se može očekivati konačna odluka Tužilaštva.

Podsjetimo da je Državna revizorska institucija u oktobru prošle godine dala negativno mišljenje na usklađenost poslovanja sa zakonima Skupštine Crne Gore za 2016.

Parlamentu je tada ostavljen rok od šest mjeseci da izvijeste DRI o preduzetim radnjama po preporukama.

Parlament je ispoštovao rok i 18. aprila dostavio DRI izvještaj o realizovanim preporukama.

Senator DRI dr Branislav Radulović je prije petnaestak dana za Pobjedu saopštio da je Skupština Crne Gore u utvrđenom roku podnijela cjelovit izvještaj o realizacji 23 preporuke.

"DRI će, u drugom i trećem kvartalu ove godine, kroz kontrolnu reviziju, u skadu sa svojim Godišnjim planom revizija, provjeriti stepen njihove realizacije i o tome sačiniti poseban izvještaj. U ovom trenutku možemo konstatovati da je Skupština, kao subjekt revizije, blagovremeno, cjelovito i sveobuhvatno izvijestila o svim aktivnostima na realizaciji preporuka DRI i u pogledu forme i kvaliteta izvještavanja podigla ljestvicu za sve buduće subjekte revizije kada je u pitanju izvještavanje o sprovođenju preporuka DRI", kazao je tada Radulović.

U izvještaju državne revizije, koji su sačinili članovi Senata DRI dr Branislav Radulović i dr Milan Dabović, se kaže da 239 putnih naloga za koje je isplaćena akontacija od 120.785 eura nijesu razduženi.

Podsjetimo da isplatu putnih naloga ispituje Tužilaštvo po prijavi Skupštine od 9. januara kada se posumnjalo da neko ispisuje lažne putne naloge. Predsjednici parlamenta u 2016. bili su Ranko Krivokapić do 19. maja, Darko Pajović od 2. juna do 7. novembra i Ivan Brajović od 24. novembra i dalje.

Pravo raspolaganja novcem iz budžeta imala su lica ovlašćena za punovažno potpisivanje za odobravanje sada već pokojni Siniša Stanković, za ovjeravanje Vjera Prelević, za podizanje gotovine Tamara Cađenović.

U putnim nalozima, kako je DRI objavila u reviziji, nije unesen datum podnošenja, kao ni datum obračuna, iz kog razloga se državni revizor nije mogao uvjeriti da li su putni nalozi pravdani u roku. Prema nalazima revizije, u 41 slučaju su pod istim brojem zavedena dva, a u pet slučajeva tri putna naloga. Pojedini putni nalozi su zavedeni znatno kasnije u odnosu na datum kad je zaposleni upućen na službeni put.


Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.