Merkel: Njemačka ne želi ukidanje nuklearnog sporazuma s Iranom
Angela Merkel, foto:AA

Merkel: Njemačka ne želi ukidanje nuklearnog sporazuma s Iranom

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da njena zemlja ne želi poništavanje postojećeg nuklearnog sporazuma s Iranom.

"Ipak, svjesni smo da postoje neki drugi problemi s Iranom. Pitanja kao što su njegov politički utjecaj u Siriji, program balističkih raketa i šta će se desiti nakon samog okončanja nekih dijelova pomenutog sporazuma. Ovo pitanje treba dodatno razmotriti. Unutar Evropske unije (EU) takođe postoji zajedničko mišljenje o ovoj temi", rekla je Merkel na konferenciji za medije, održanoj nakon sastanka s premijerom Slovačke Peterom Pelegrinijem u Berlinu.

Dodala je da Njemačka želi zadržati sporazum s Iranom i proširiti njegov pregovarački okvir.

Premijer Pelegrini je izjavio da je tokom sastanka razgovarano i o pitanju izbjeglica i migranata.

"Utvrdili smo da imamo drugačije stavove o pitanju migracija. Ipak, odlučili smo da budemo u stalnom kontaktu u okviru sastanka Evropskog vijeća o migrantskom pitanju koji će biti održan u junu", rekao je Pelegrini.

Dodao je da će njegova zemlja i dalje izvršavati sve svoje obaveze koje joj nalaže članstvo u EU, napominjući da će povećati i izdvajanja za Uniju.

Istakao je da je njemačku kancelarku pozvao da nekad u jesen dođe u posjetu Bratislavi.

Na sastanku je još razgovarano i o krizi sa SAD-om u vezi s pitanjem uvođenja carina i projektu plinovoda "Sjeverni tok 2".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.