CGO: Vlasti odgovorne za urušavanje medijskih sloboda u Crnoj Gori
Foto: CGO

CGO: Vlasti odgovorne za urušavanje medijskih sloboda u Crnoj Gori

Centar za građansko obrazovanje (CGO) čestita 3. maj – Svjetski dan slobode medija – svim medijima i medijskim poslenicima u Crnoj Gori.

 Ističu da tazloga za slavlje, na žalost, ni ove godine nema. Ali, dodaju da je ovo prilika da se ukaže na sve teži položaj medija u Crnoj Gori i da se podvuče značaj uključenja svih aktera kako bi sistemski počelo raditi na oporavku medijske scene.

“Ovogodišnji dan slobode medija Crna Gora dočekuje sa nikad lošijim ocjenama u svim relevantnim međunarodnim izvještajima. Tako Evropska komisija konstatuje da u izvještajnom periodu nije postignut napredak, uz trajuću duboku polarizaciju medija i izazove u razumijevanju  uloge slobodnih medija. EK naglašava da ‘… Političko miješanje u rad Savjeta javnog servisa RTCG i Savjeta AEM predstavlja razlog za ozbiljnu brigu’, referirajući na smjene predstavnika civilnog društva koji su bili nepodobni vlastima”,kazala je koordinatorka programa Ana Nenezić.

Istovremeno, kako dodaje, u analizi eksperata Savjeta Evrope, čiji rad je podržala EU, navodi se da Crna Gora ide jedan korak naprijed, dva unazad te, ističe,  da pribjegavanje ad hoc rješenjima u zakonodavnom okviru ne doprinosi razvoju medija.

Nenezić naglašava da posljednji izvještaj američkog Stejt Departmenta donosi gotovo identične konstatacije, dok se kako navodi, po godišnjoj ocjeni Reportera bez granica Crna Gora našla na 103. mjestu od 180 analiziranih zemalja, odnosno gotovo je na začelju u regionu.

“CGO godinama ukazuje da mediji djeluju pod direktnim i indirektnim političkim pritiscima koji dovode do duboke polarizacije medija, sve očiglednije autocenzure novinara, ali i tzv. meke cenzure medija uslijed urušenog medijskog tržišta. U ovakvim uslovima upitna je dalja održivost crnogorskih medija, posebno je izazovna situacija u onim medijima koji uz kritičku notu sagledavaju društveno-politički kontekst”, dodaje ona.

Nenezić smatra da ovakav kontekst postavlja ograničenja medijima u ostvarenju osnovne uloge – kontrolora nosilaca političke moći, odnosno u objektivnom, blagovremenom i profesionalnom informisanju građana i građanka, uz poštovanje profesionalnih standarda.

“I pored ozbiljnosti ocjena i upozorenja koje ne iznose samo kritički orijentisane nevladine organizacije u Crnoj Gori, već su sastavni dio najrelevantnijih međunarodnih izvještaja,  Vlada Crne Gore nastavlja sa neprimjerenim obrascima ponašanja u odnosu na medije i ne pokazuje namjeru da sistemski pristupi rješavanju ovog problema”, ističe ona.

Proteklu godinu su, prema riječima Nenezić, obilježili  i nikad brutalniji pritisci Vlade i vladajuće partije, uz podršku koalicionih partnera, na javni servis RTCG a što je, kako kaže,  pratilo i nezakonito razriješenje nepodobnih članova Savjeta i instaliranje onih koji su po volji vlasti uz ukidanja prava javnosti da zna i ko je podržao neke od tih novih članova Savjeta RTCG.

“Takođe, nema pomaka u istragama napada na novinare, već se napadi, na žalost, i dalje dešavaju a ušlo se i u fazu zastare nekih ranijih slučajeva zbog nevoljnosti institucija da se posvete njihovom adekvatnom rješavanju. Nastavlja se i netransparentno i diskreciono finansiranje medija iz javnih sredstava čime se urušava medijsko tržište. Podstiče se tabloidizacija ne samo medija nego i javne sfere u cjelosti, a mediji bliski vlastima otvoreno postaju poluge te vlasti za razračunavanje sa kritičarima. Ukratko, došlo se do „crvene linije“ uz opredjeljenje vlasti da nastavi urušavanje medijskog ambijenta na ušrb javnog interesa i demokratizacije društva, a zarad partikularnih političkih interesa”, tvrdi ona.

Podvlači da pred crnogorskim društvom leži ogroman izazov u promociji istinski slobodnih medija koji praktikuju odgovorno, na činjenicama zasnovano izvještavanje, a odbacuju zvanične manipulacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.