Bijelo Polje: Vatra progutala prostor od oko 10 000 m2, uviđaj sjutra
Foto:Kodex

Izgorjela fabrika Franca

Bijelo Polje: Vatra progutala prostor od oko 10 000 m2, uviđaj sjutra

U ogromnom požaru koji je juče zahvatio fabriku Franca u Bijelom Polju pričinjena je velika materijalna šteta.

Prema grubim procjenama šteta se mjeri milionima eura. Prema informacijama iz kompanije Mesopromet Franca izgorjelo je preko 1500 tona mesa. Osim robe, izgorjele su i najsavremenije mašine, hladnjače i upravna zgrada.

Vatrena stihija pretvorila je u pepeo prostor od oko 10 000 m2. Snimci iz vazduha najbolje prikazuju kakva se privredna katastrofa dogodila juče u Bijelom Polju.

31699022102166981485940463714609711278981120n

Foto:Kodex

Kompanija koja zapošljava oko 1200 radnika značajno je oštećena. Pomoć stiže sa svih strana a formiran je i radni tim koji čine predstavnici lokalnih i državnih organa i institucija koji će raditi na saniranju štete. Požar je od juče popodne pod kontrolom. Na licu mjesta su i dalje 3 vatrogasna vozila i drže požar pod kontrolom prigušujući vatru koja gori na pojedinim mjestima.

Iz kompanije su juče poručili da će se proizvodnja nastaviti kroz neoštećene pogone i u saradnji sa drugim kompanijama, da neće biti otpuštanja i da će se u najskorijem roku krenuti u obnovu i oporavak.

Uzrok požara utvrdiće nadležni organi a uviđaj će, kako je danas novinarima kazala tužiteljaka Katarina Kljajević iz ODTa početi sjutra zbog velike toplote.

„Pratićemo da li je sanirana situacija u krugu fabrike, odnosno postrojenjima u kojima je došlo do požara, pa ukoliko se steknu uslovi tokom dana ili eventualno sjutra ujutru tužilac će zajedno sa ekipom za uviđaj, potrebnim vještacima otpočeti fazu vršenja uviđaja“, kazala je Kljajević.

Dužina trajanja uviđaja zavisi od situacije tj. količine koncetracije toplote u prostorijama fabrike Franca.

„Da li je ta toplota spuštena na najniži mogući nivo, da vještaci mogu nesmetano zajedno sa tužiocima i ekipom za uviđaje ući u prostorije fabrike. Sumnjam da će to biti moguće danas, ali sjutra ćemo gledati da ujutru počenom sa uviđajem, ukoliko bude moguće“, rekla je Kljajević.

Fabriku je danas obišla i ekipa Uprave za bezbjednost hrane na čelu da Vesnom Daković. Daković uvjerava da će se na najadekvatnij i potpuno bezbjedan način ukloniti otpad. Zbog visokih temeperatura bitno je blagovremeno reagovati. Za sada tragaju za adekvatnim rješenjem.

"Razmatramo sve opcije i mogućnosti kako da se ti proizvodii koji spadaju u nus proizvode životinjskog porijekla uklone. Ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste, da se sve što tamo stoji što prije zbrine i da se skloni sa mjesta gdje se nalazi iz higijenskih razloga i iz razloga javnog zdravlja. To je sada naš prioritet.", kazala je Daković za Kodex.

31753393102166982089555556280745567039520768n

Vesna Daković, foto:Kodex

Direkotorica Uprave za bezbjednost hrane istakla je da je fabrika Franca bila objekat kojim su se ponosili i na listi objekata odobrenih za izvoz u EU kako u dijelu klanice tako i u dijelu prerade i dijelu nus proizvoda životinjskog porijekla.

"Sada samo treba sačekati da se sve raščisti i sredi. Uvjeravam vas da će na potpuno bezbjedan način sve ukloniti i da će sa tog aspekta sve biti potpuno bezbjedno", rekla je Daković.

Vatra je juče uništila ono što se decenijama gradilo i stvaralo. Plamen se izdizao na desetine metara iznad fabrike a gust dim prekrio je veći dio grada.

U nastavku pogledajte dio onoga što smo zabilježili juče: 

Foto:Kodex.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.