Provjerite kad vam ističe pasoš prije nego krenete na putovanje
Ilustracija

Provjerite kad vam ističe pasoš prije nego krenete na putovanje

Službenici Aerodroma Crne Gore odbili su ukrcavanje jednog broja putnika Wizz Air-a i Ryanair-a, za koje vrše usluge lokalne supervizije i predstavljanja zbog pravila validnosti pasoša zemalja Evropske Unije (EU) i ostalih država sa kojima je Crna Gora povezana.

„Upozoravamo putnike da provjere kada im ističu putna dokumenta kako bi se takve situacije izbjegle“, kaže se u saopštenju Aerodroma Crne Gore .

Niskobudžetne kompanije, kako se navodi, imaju striktnu politiku da eliminišu svaki rizik plaćanja finansijskih kazni usljed prevoza putnika sa neadekvatnim putnim dokumentima

„Predstavnici ostalih kompanija postupaju na isti način“.

„Apelujemo na predstavnike turističkih agencija koje prodaju aranžmane da upozore svoje klijente na pravila zemalja oko validnosti pasoša kako bi se izbjegle neprijatne situacije na aerodromima“, kaže se u saopštenju.

Za bezvizno putovanje u države članice EU pasoš crnogorskih državljana mora biti važeći još najmanje tri mjeseca nakon završetka planiranog boravka na teritoriji država članica.

„Isto pravilo važi za putovanje u Norvešku, Island i Švajcarsku jer iako nijesu članice EU, te države su dio Šengen zone, tako da se u njima primjenjuju usaglašena pravila Šengena“, navode iz Aerodroma Crne Gore.

Hrvatska, Kipar, Bugarska i Rumunija nijesu članice Šengen zone ali se ova regulativa EU primjenjuje i kod njih.

„Velika Britanija i Irska su izuzeci jer ne pripadaju Šengen zoni, već primjenjuju pravila sopstvene zone – CTA (Common Travel Area), pa je crnogorskim državljanima za putovanje u ove zemlje neophodna viza ili odgovarajuća boravišna dozvola“, kaže se u saopštenju.

Bezvizni režim za državljane Crne Gore je 90 dana u periodu od 180 dana, što znači da putna isprava mora važiti najmanje 150 dana od ulaska u Tursku.

Državljani Crne Gore mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) do 90 dana sa važećom putnom ispravom bez vize. Pasoš mora biti važeći najmanje tri mjeseca nakon dolaska u UAE.

"Državljani Crne Gore mogu boraviti u Ruskoj Federaciji bez vize do 30 dana, na osnovu važeće putne isprave. Nema zahtjeva u vezi validnosti pasoša.

Državljani Crne Gore, mogu ulaziti i boraviti u Ukrajini bez vize do 90 dana, sa važećom putnom ispravom. Pasoš mora biti važeći prilikom odlaska iz Ukrajine.

Crnogorski državljani koji posjeduju turistički vaučer ili pozivno pismo sačinjeno u skladu sa nacionalnim zakonom i propisima Bjelorusije mogu ulaziti, izlaziti i boraviti na teritoriji te države sa važećom putnom ispravom bez vize do 30 dana. Nema zahtijeva u vezi validnosti pasoša", saopšteno je.

Državljani Crne Gore, moraju posjedovati vizu za ulazak u Azerbejdžan. Pasoš mora biti važeći još najmanje tri mjeseca nakon odlaska iz te države.

Državljanima Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u Moldaviju za boravak do 90 dana. Pasoš mora biti važeći najmanje tri mjeseca nakon dolaska u Moldaviju", kaže se u saopštenju.

Državljanima Crne Gore nije potrebna viza za Izrael. Pasoš mora biti važeći prilikom odlaska iz Izraela.

 Mina/antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.