Titograd u Podgorici

Zbogom Kino Kutura

Titograd u Podgorici

I tako… Razapeti šatori u centru grada. Stigao je Titograd u Podgoricu.

Nije imao gdje da odsjedne, pa mu valjda, kao dragom gostu, podigli šatore da u njima obitava. Doduše, dok je Titograd još bio živ taj se trg zvao imenom Ivana Milutinovića, potom su ga preimenovali u Trg Republike, pa kad je republika postala nezavisna i trg je dobio ime nezavisnosti. I na njemu sad divni Titograd.

“U organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnoga grada Podgorice i Ljuba Jovovića, autora projekta u periodu od 28. aprila do 05. maja na Trgu nezavisnosti održaće se manifestacija „Vikend u Titogradu“. Cilj manifestacije je podsjećanje na stara vremena kroz aktivnu retrospektivu Podgorice, odnosno Titograda iz osamdesetih godina prošloga vijeka. Tokom trajanja manifestacije u vremenskom intervalu od 08:00 do 22:00 časa organizovani su različiti sadržaji, makete kultnih titogradskih mjesta koja asociraju na stara vremena.”stoji u najavi događaja.

Podgoričani oduševljeni hrle na svoj glavni gradski trg, da se kroz makete kultnih titogradskih mjesta, asociraju na stara vremena. Doseže postavka daleko u istoriju, ima maketa koje predstavljaju kultna titogradska mjesta koja recimo ne postoje evo već punih sedam godina. Dobro, nije još punih sedam godina kako je srušena Kino Kultura, ali brzo će.

Danas u Titogradu, doduše onom od maketa, Podgoričani rasipaju emocije sjećajući se istog mjesta, a različitih vremena. Kako im je bilo lijepo dok su išli na filmske projekcije u Kino Kultura. Na društvenim mrežama pomama ko će više i skladnije da pokaže kako mu nedostaje ona zgrada koja je bila simbol Titograda. Svi oni koji Podgoricu nose u srcu, a izlažu na društvenim mrežama, slikaju se ispred makete zgrade koja bi trebalo da pokaže koliko su oni vezani za svoj grad. Zgrade koja je na njihove oči srušena prije nepunih sedam godina.

Kad je rušen Kino Kultura jedna Podgoričanka, ili bolje reći Titograđanka, predlagala je svojim sugrađanima da se lancima vežu za kultni objekat. Pozivala je Ljiljana Raičević iste one Podgoričane koji sada uzdišu kraj makete Kina Kulture da ga brane obrazom i životom. Tada joj se nijesu odazvali. Danas na društvenim mrežama istorijom smatraju ono što je nestalo prije sedam godina. A to je do prije sedam godina bilo istorija, a od prije sedam godina ne predstavlja više ništa.

Da smo joj dozvolili, Kino Kultura bi iduće godine napunila sedamdeset godina. Bila bi ponosna starica prepoznatljivog lica čiji su ukrasi i frontalna fasada zasluživali da budu kulturno dobro grada. Sam Kino Kultura to svakako jeste bio. Kad je donešena odluka da se sruši pojedini su digli glas. Oni koji su donijeli odluku da se Kultura sruši nijesu imali obzira, niti su vodili računa, šta mahom kulturni poslenici govore o Kulturi. Oburdali su je a da ni danas nije jasno zašto. Onda je dugo vremena ledina zjapila kao rana da bi na mjestu gdje je bila Kultura nikli temelji gradskog pozorišta.

Zbogom Kino Kultura. Kad se završi ovaj krug selfija kraj tvoje makete, među maketama “kultnih titogradskih mjesta koja asociraju na stara vremena”, možeš računati da si otišla u  zaborav.  Baš kao i grad koji je došao među svoje ali ga više nema. Postoji pod šatorom i među maketama.  

…Tamo gdje je bila Podgorica stara tu se diže sad divni Titograd… 

   

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.