Premijer Izraela može bez konsultacija objaviti rat
Benjamin Netanjahu

Netanjahuu odriješene ruke

Premijer Izraela može bez konsultacija objaviti rat

Izraelski parlament, Kneset, izglasao je juče zakon koji omogućava premijeru i ministru odbrane da odluče da idu u rat bez sazivanja sjednica vlade u vrijeme kada raste napetost između Izraela i nekih od susjeda te zemlje.

"Za" je glasalo 62 poslanika, a 41 je bio protiv. To će omogućiti užem sastavu vlade, zaduženom za bezbjednost, da odluči o vojnoj operaciji, a da se ne konsultuje sa preostalim ministrima.

U ekstreminim uslovima premijer i ministar odbrane, sami, mogu da odluče o takvoj operaciji.

To je predložila ministarka pravde Ajelet Šaked kao amandman na Osnovni zakon koji je ranije omogućavao samo vladi da odluči da povede vojnu operaciju.

Uži sastav vlade čini 11 ministara od ukupno 22 ministara.

"U trenutnoj situaciji moramo biti u stanju da rad vlade učinimo efikasnijim", rekla je ministarka u parlamentu.

Zakon je usvojen u vrijeme napetosti na granici Izraela i pojasa Gaze gdje se održavaju masovni protesti svakog petka od 30.marta od kada je ubijeno skoro 50 Palestinaca.

U međuvremenu je ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman upozorio da će se Izrael usprotiviti svakom pokušaju Irana da se vojno učvrsti u Siriji .

Beta

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.