Svake godine se u prosjeku otvori od 500 do 550 stečajeva
Blažo Jovanić

U posljednjih pet godina 2.291

Svake godine se u prosjeku otvori od 500 do 550 stečajeva

Svake godine se u prosjeku otvori od 500 do 550 stečajeva, kazao je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

"U Privrednom sudu Crne Gore, u posljednjih pet godina nad 2.291 društvom otvoren je stečajni postupak. U 2014. godini otvoren je 431 postupak, u 2015. godini 515, u 2016. godini 561, a u prošloj godini 601. U tekućoj godini do sada su otvorena 183 postupka stečaja", objašnjava predsjednik.

Na pitanje koliko su radnika zapošljavala preduzeća koja su do sada otišla u stečaj, Jovanić ističe da Privredni sud ne vodi tu evidenciju.

"Privredni sud u tom dijelu ne vodi evidenciju. To je u nadležnosti drugih državnih organa, koji vode evidenciju o zaposlenim licima kod svih privrednih subjekata registrovanih u Crnoj Gori", pojašnjava Jovanić.

On kaže da je u sudu trenutno u radu 269 predmeta stečajnih postupaka.

"Trenutno je podnijeto 40 prijedloga za otvaranje ste- čajnog postupka o kojima sud još nije odlučio", dodaje predsjednik suda. 

Objašnjavajući složenost predmeta koji su u radu Jovanić kaže da oko 70 odsto predstavlja predmete kod kojih postoji stečajna masa.

"Kod kojih se vrši prodaja imovine i oni zbog toga duže traju, odnosno interesovanje potencijalnih kupaca za imovinu stečajnih dužnika utiče i na dužinu trajanja stečajnog postupka. Dakle, svi oni postupci koji se vode nad stečajnim dužnicima što imaju imovinu, koja čini stečajnu masu, smatraju se složenim postupcima, pa sud u tom dijelu ne vrši kategorizaciju na ,,veće“ ili ,,manje“ stečajne dužnike, odnosno postupke", objasnio je predsjednik suda.  

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.