Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-berat: Noć u kojoj se piše sve što će se desiti u narednih godinu dana
ilustracija

Odabrana noć

Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-berat: Noć u kojoj se piše sve što će se desiti u narednih godinu dana

Muslimani na području regije Sandžak večeras obilježavaju Lejletu-l-berat, jedan od odabranih datuma u islamskom kalendaru koji najavljuje i dolazaka mjeseca ramazana.

Povodom ove odabrane noći, koja nastupa sa akšam-namazom (večernjom molitvom), 14. ša'bana 1439. god. po Hidzri, odnosno 30. aprila ove godine, u svim sandžačkim džamijama znatno veći broj vjernika je prisustvovao namazu.

U džamijama i na drugim mjestima su ovim povodom organizovani prigodni vjerski programi, prenosi agencija Anadolija.

Lejletu-l-berat je, prema islamskom učenju, noće želja ili "bajram meleka" jer se vjeruje da tu noć meleki, po Allahovom naređenju i odredbi, pišu šta će se desiti u narednih godinu dana, ko će se roditi, ko će umrijeti u toj godini, koliko će kome nafake doći, ko je upisan među dobre, a ko među grešne Božije robove.

Te noći se piše sve što će se desiti u narednih godinu dana svakom čovjeku i svim drugim stvorenjima. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.