Simović: Gradićemo novu i bolju fabriku; Franca: Neće biti otpuštanja
Resorni ministri na licu mjesta, foto:Kodex

Vatra uništila ono što se godinama stvaralo

Simović: Gradićemo novu i bolju fabriku; Franca: Neće biti otpuštanja

U velikom požaru koji je jutros nešto posle 3 sata zahvatio fabriku Franca u Bijelom Polju izgorio je proizvodni kompleks kompanije za proizvodnju i preradu mesa, te upravna zgrada. Podrška stiže sa svih strana, od Vlade CG, lokalne uprave, privrednih subjekata, zaposlenih i velikog broja građana.Trenutna situacija je pod kontrolom i nema opasnosti od daljeg širenja požara.

“Požarna stihija je odnijela najveći dio pogona u našoj fabrici za proizvodnju svježeg mesa i prerađevina od mesa, sa cjelokupnom opremom i zalihama. Uz nesebičnu podršku vatrogasnih snaga, zaposlenih i velikog broja građana požar nije zahvatio našu novu fabriku za proizvodnju suhomesnatih bezdimnih proizvoda koju smo otvorili prošle godine, plićeu klanicu i pogon za proizvodnju konzervi", saopšteno je iz kompanije.

Ističu da je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava i pored ogromne materijalne štete o kojoj u ovom trenutku u kompaniji ne mogu da daju procjene.

Požar je stavljen pod kontrolu a vatrogasci su i dalje na terenu i 13 sati neumorno rade na gašenju požara. Lice mjesta danas je obišao ministar poljoprivrede Milutin Simović, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ministar policije Mevludin Nuhodžić.

Simović je odao priznanje vatrogascima koji su blagovremenom reakcijom spriječili eventualne dalje posledice te poručio da ovu situaciju treba iskoristiti kako bi ojačali partnerstvo na svim niovima i zajedno krenuli u obnovu uništene fabrike.

"Vatrena stihija je preko noći uništila ono što se godinama stvaralo i gradilo. Međutim, siguran sam da snaga preduzetništva uz podršku lokalne samouprave i države neće odoljeti svim iskušenjima i da ta snaga ne priznaje nikakve poraze. Siguran sam da će stvaralački duh, energija i vrednoća vlasnika kompanije Mesopromet i njegove porodice i svih zaposlenih, uz nesebičnu i snažnu podršku lokalne samouprave i države na temeljima ove nažalost uništene fabrike izgraditi novu, moderniju i vrijedniju fabriku. To je obaveza svih nas zajedno, zbog vlasnika i svih uposlenih i zbog  velikog broja poljoprivrednih proizvođača koji su svojom aktivnošću naslonjeni  bili u dužem nizu godina na ovu fabriku i uvijek u njoj imali dobrog, vrijednog, odgovornog partnera", istakao je Simović.

P1020093

Zagrljaj podrške, SImović i Franca, foto:Kodex

Kako je rekao, obnova fabrike je izuzetnoo važna zbog ukupne lokalne ekonomije ali i ekonomije Crne Gore - dodao je Simović.

"Treba odati priznanje i zahvalnost svim službama spašavanja i vatrogasnim službama iz Bijelog Polje i iz drugih gradova koji su na vrijeme priskočili u pomoć i preduprijedili  ono što su bile druge moguće posledice u ovakoj jednoj zahtjevnoj situaciji kakva je bila i koja još uvijek traje. Želim d a ohrabrim našeg prijatelja Hilmiju, da mu poručim kao i svim zaposlenima, glavu gore, idemo u nove projekte, podižemo novu fabriku, za dobro Mesoprometa, Bijelog Polja i ukupne ekonomije Crne Gore", rekao je ministar poljoprivrede.

Simović je uvjeren da će zaposleni biti brzo u prilici da budu radno angažovani na podizanju nove fabrike i dodao da će to biti zajednički projekat. 

"U prelaznom periodu do izrade projekata i zatvaranje finansijske konstrukcije prema zaposlenima će se iskazati odgovoran odnos Vlade CG i Opštine Bijelo Polje", poručio je on ističući da se danas pokazala još jednom tradicionalna crnogorska solidarnost te da u ovakvim situacijama postajemo još jači, sigurniji i odlučniji.

P1020111

Foto:Kodex 

Vlasnik fabrike Hilmija Franca zahvalio se ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutinu Simoviću na riječima i posjeti podrške, kao i na obećanju da će Vlada pomoći da se fabrika izdigne iz pepela.

„Mi smo prošle godine otvorili nove fabrike i napravićemo sada jedan bajpas. O tome sam danas razgovarao sa mojim timovima i saradnicima i sada se radi na tom poslu“, kazao je on i dodao da već danas ide prva roba iz tih fabrika.

Iz kompanije su zahvalili kompanijama koje su im izašli u susret kako bi u njihovim pogonima nastavili proizvodnju.

„Mi imamo pileću klaonicu i fabriku sušenja mesa koje su ostale netaknute i onda ćemo proces prerade preko naših partnera iz okruženja i drugih gradova Crne Gore nastaviti“, kazao je vlasnik Franca.

Istakao je da radnike neće otpuštati, već da će sjutra svi biti upošljeni, kada prođu komisije i istražne radnje o ovom požaru.

"Brzo ćemo krenutu u obnovu", poručio je Franca.

31543365102166904505215998455791201293959168n

Foto:Kodex

Kompanija Mesopromet Franca koja se bavi proizvodnjom i preradom mesa, te u okviru koje posluje lanac supermarketa i hotela zapošljava oko 1200 radnika. Prema nezvaničnim procjenama, šteta koju je pričinio požar mjeri se milionima. Vatra je uništila najsavremenije mašine, na hiljade tona robe, kamion-hladnjaču...

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.