Ekspertkinja UN zabrinuta: Značajan broj starijih i dalji živi u apsolutnom siromaštvu
Rosa Kornfels-Mate

Do 2050. godine svaki peti stanovnik CG će imati 60 i više godina

Ekspertkinja UN zabrinuta: Značajan broj starijih i dalji živi u apsolutnom siromaštvu

Nezavisna ekspertkinja za prava starijih, koju su imenovale Ujedinjene nacije, Rosa Kornfels-Mate pozdravila je tokom svoje posjete Crnoj Gori značajne napore Vlade, ali i dodala da je „starijima u Crnoj Gori potrebna odgovarajuća socijalna zaštita“.

Broj starijih u Crnoj Gori se utrostručio tokom prethodnih 50 godina i očekuje se da će do 2050. godine svaki peti stanovnik države imati 60 i više godina.

„U populaciji koja stagnira, udio starijih će se povećati i ostati na visokom nivou. Obezbjeđivanje punog poštovanja prava starijih u sistemu socijalne zaštite postalo je jedno od ključnih pitanja“, rekla je Rosa Kornfeld-Mate nezavisna ekspertkinja za sva ljudska prava starijih.

Ona je pozdravila nedavni završetak Strategije za razvoj novog sistema socijale zaštite za starije.

„Kompleksnost procesa starenja zahtijeva sveobuhvatan pristup u obezbjeđivanju ostvarivanja svih ljudskih prava starijih“, navela je ekspertkinja.

Ističe da je Crna Gora unaprijedila svoj zakonodavni okvir u oblasti socijalne zaštite, ali je neophodno da se nastavi sa reformama, kako bi se osigurala socijalna i zdravstvena zaštita za starije.

„Brine me što značajan broj starijih i dalje žive u apsolutnom siromaštvu. Stariji, naročito žene, spadaju među najugroženije grupacije u Crnoj Gori; ako pored toga pripadaju i nekoj od manjinskih grupa, suočavaju se sa višestrukim izazovima. Apelujem na Vladu Crne Gore da se postara da zaštita bude obezbijeđena i najranjivijim grupacijama. Takođe sam zabrinuta zbog značajnog broja starijih, prije svega onih sa invaliditetom, kojima nije omogućeno da u potpunosti ostvare lična prava. Apelujem na Vladu da uspostavi sistem donošenja odluka uz pružanje podrške, koji bi u potpunosti poštovao autonomiju, integritet, dostojanstvo, volju i specifičnosti pojedinaca“, naglasila je ekspertkinja. 

Tokom sedmodnevne posjete Crnoj Gori,  Kornfeld-Matte se susrela sa brojnim predstavnicima Vladinih tijela, akademske zajednice, civilnog društva i ostalima koji se bave ljudskim pravima starijih, kao i sa samim starijim osobama.
 
Nezavisna ekspertkinja će u septembru 2018. predstaviti Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi svoj sveobuhvatni izvještaj, koji će sadržati i finalne nalaze i preporuke donešene tokom posjete Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.