DF i PZP: Zaposleni nisu slobodni u ekonomskom ni socijalnom smislu

Postoji li radnička klasa?

DF i PZP: Zaposleni nisu slobodni u ekonomskom ni socijalnom smislu

Pokret za promjene i Demokratski front sa žaljenjem konstatuju da je Prvi maj Međunarodni praznik rada u Crnoj Gori zapravo međunaroadni dan porobljenih i nezadovoljnih prije robova nego radnika, koji nemaju ni elementarna ljudska a kamoli radnička ili građanska prava, navodi se u saopštenju tih političkih subjekata.

"Postavlja se pitanje da li uopšte više i postoji radnička klasa? Isto tako kao što se vidi i golim okom, većina zaposlenih nijesu slobodni ni u socijalnom, kao ni u ekonomskom smislu! Jedina konstanta koja ima prateći karakter najvećeg dijela radno produktivnog stanovništva je nemaština, zaduženost i siromaštvo, pa zapravo i čudi kako građani i uspijevaju da sastave kraj sa krajem", kazali su.

Kao još jednu konstantu istakli su i migracije stanovništva, koje su, kako kažu, rezultat "nakaradne ekonomske politike", sa posebnim akcentom na centralni i sjeverni dio države i dodaju da su naročito odlasci mladih radno produktivnih građana prema Glavnom gradu, jugu Crne Gore i inostranstvu, odlasci "sa kartom u jednom smjeru".

"U svim sredinama svjedoci smo da realni sektor i proizvodnja praktično ne postoje a da su najveće fabrike zapravo Opštine i administracija. Gomilanje dugova i partitokratija su osnovne poluge ovih „industrijalaca“ a članska karta partija na vlasti osnovna preporuka", saopštili su iz PZP-a i DF-a.

Oni su istakli da zaposleni u najvećem broju ne mogu i ne smiju ostvarivati svoja Zakonom zagarantovana prava i podsjetili na "svakodnevni mobing i prisilu" koje radnici trpe od strane pretpostavljenih.

"Valja se zapitati koliko zaposlenih u privatnom i realnom sektoru ima slobodnih dana kao i koliko novca se isplaćuje preko računa sa plaćenim doprinosima, a koliko na ruke tj. na crno?"

Poručuju da Pokret za promjene  i  Demokratski front smatraju da sindikati i u "najvećoj mjeri sindikalni prvaci (čast izuzecima) su zapravo slijepi poslušnici režima" i dodaju da smo svjedoci da su u obespravljenim sistemima "sindikalni prvaci" poluge koje svojim činjenjem odnosno nečinjenjem dali su i daju nemjerljiv doprinos lošem i nakaradnom položaju radnika i radničke klase.

"Kako zaboraviti da poučeni sopstvenim iskustvom, putem kojim su došli na vlast, aktuelni režim a to je na leđima radničke klase, valjalo je uništiti istu, kako se ne bi istorija ponovila. A najveći doprinos nesmjenjivosti vlasti Crne Gore nažalost dali su i  neki sindikalni lideri počev od Danila Popovića koji je rodonačelnik uništavanja nekada velikih crnogorskih privrednih sistema. Isto su nastavili njegovi naslednici na funkcijama... A sve po istoj matrici a to je „dovedi firme do stečaja, poslati radnike na Zavod za zapošljavanje, a onda tako uništenu i obezvrijeđenu firmu prodati u bescijenje tajkunima bliskim vlasti", poručili su.

Crnoj Gori su potrebne promjene i ovaj Prvi maj, kako kažu iz PZP-a i DF-a, ima kontinuitet ljudskog i radničkog posrtanja, te da kontinuitet degradacije i posrtanja ne propada "jer aktuelni režim umjesto da stvara zapravo umije samo da uništava i razara".

"Pokret za promjene i Demokratski front čestitaju Prvi maj svim građanima i radnicima uz želju da sledeći Praznik rada dočekaju u boljem ambijentu i sa vlašću kakvu zaslužuje, a to definitivno nije aktuelna nesposobna i korumpirana vlast, već nova predvođena Demokratskim frontom i drugim opozicionim subjektima", zaključeno je u zajedničkom saopštenju PZP-a i DF-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.