Zahtjevna operacija prvi put uspješno izvedena u bolnici u Kotoru!
Opšta bolnica u Kotoru

Maligni tumor debelog crijeva u području sigme

Zahtjevna operacija prvi put uspješno izvedena u bolnici u Kotoru!

U Opštoj bolnici Kotor prvi put u Crnoj Gori izvedena je laparoskopska operacija malignog tumora debelog crijeva u području sigme. Sigma je dio debelog crijeva gdje je najčešća lokacija maligne bolesti, a tumor debelog crijeva je najčešća maligna bolest probavnog sistema i treća po učestalosti među svim malignitetima , saopšteno je iz kotorske bolnice.

“Nakon provedenih edukacija u inostranstvu i bogatog iskustva u minimalno invazivnoj hirurgiji, hirurški tim kotorske bolnice na čelu sa Prim. dr Ivanom Ilićem uspješno je izveo ovu zahtjevnu operativnu proceduru.

Njena prednost u odnosu na klasičnu operaciju je, u bržem oporavku pacijenta, bržem uspostavljanju crijevne funkcije, kraćem boravku u bolnici, manjoj upotrebi lijekova i minimalnim rezovima", kažu iz kotorske bolnice.

Ranije su, kako se dodaje, u više navrata, urađene laparoskopske operacije i na drugim dijelovima debelog crijeva kod pacijenta oboljelih od maligne bolesti.

Laparoskopske operacije maligne bolesti debelog crijeva se sve češće izvode u razvijenim zemljama radi koristi koje donose pacijentima, a vezane su za kadrovsku obučenost i tehnološku opremljenost.

"Na ovaj način se i naša zemlja pridružuje ovom trendu u savremenoj hirurgiji probavnog sistema”, zaključuju u Opštoj bolnici Kotor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.